Index Vakbarát Hírportál

Orbán ráláthatott az Elios menetelésére

2018. március 1., csütörtök 13:45

Hiába mondta egy hónapja Orbán Viktor, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, több jel utal rá, hogy mégis lehetett rálátása többek közt ez Elios-ügyre is – állítja a Népszava. Az OLAF-iratok szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios.

Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete azt állította könyvében, hogy a kormányfő hetente végigvette az akkori fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlónéval az éppen folyamatban lévő tendereket jóváhagyásra. 2015-ben ezt Orbán Viktor maga is elismerte:

Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.

Az ügy eddig nyilvánosságra került irataiból kiderül, hogy az NFM, illetve ügynöksége is ugyanazzal segítette Tiborcz István volt érdekeltségét: a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) irányító hatóságaként a közvilágítási pályázatok beadása előtt egy-két nappal mindig megváltoztatta az ajánlattétel feltételeit, ráadásul mindig ugyanazon a technikai paraméteren módosított, ezzel ejtették ki a konkurenciát.

A Népszava szerint ez alól kivétel volt a hódmezővásárhelyi pályázati eljárás, amelynél viszont az bizonyosodott be, hogy a kormánypropagandával szemben Tiborcz István maga is aktívan részt vett a tárgyalásokon.

Rovatok