Index Vakbarát Hírportál

Milliókat veszíthet a csokon egy elbukott szocpollal

2018. március 3., szombat 11:01 | hat éve frissítve

A napokban könnyítette a kormány a csokhoz való hozzájutást, de van olyan élethelyzet, amiben még mindig szívás igényelni. Egy furcsán igazságtalannak látszó szabályra hívta fel figyelmünket egy olvasónk, akinek éppen folyamatban van a csok-igénylése. 

A családi otthonteremtési kedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha valaki korábban felvette elődjét, az akkor még szocpol néven futó lakhatási támogatást, de ennek rá eső részét levonják a csokból. Idáig érthető, csakhogy

levonják akkor is, ha az illető meghiúsult gyerekvállalás miatt már kamatostul visszafizette a korábbi szocpolt.

Nem jöttek a beígért gyerekek

Olvasónk, Lívia kétszer házasodott, 2007-ben, az első házassága után két gyereket tervezett. Ezt vállalva vett fel férjével közösen 2,4 millió forintos állami támogatást ("szocpolt") házépítésre. A ház felépült, csakhogy időközben megromlott a házasság, 2010-ben válás lett a vége, gyerekek pedig nem születtek.

Ilyen esetekben az egyébként vissza nem térítendő támogatást az igénylőknek vissza kell fizetniük kamattal együtt az államkasszába. Az összeget kétfelé bontják, 50-50 százalékot fizet a férfi és a nő is. 

Lívia azóta visszafizette a pénzt, újra megházasodott, és a második házasságából már született két gyereke, most pedig felvenné az erre igényelhető csokot, a szocpol-támogatás utódját. Két gyerekkel, új lakás vásárlására a felvető összeg alapesetben 2,6 millió forint, de ha valaki korábban felvette a szocpolt, akkor a rá eső részt ebből le kell vonni. Az nem számít, hogy korábban már visszafizette azt, sőt: ha a visszafizetés 5 éven belül történt volna meg, akkor egyáltalán nem igényelhető a csok.

A példánkban szereplő esetben így 1,2 millió forinttal kap alacsonyabb támogatást a család, mint kaphatna. Külön érdekes, hogy az ilyen esetekkel kapcsolatos kérdéseinkre válaszoló lakossági bankok némileg eltérő válaszokat adtak, milyen esetben kell levonni az egykori szocpolt.

Számít, hogy felépült-e a ház?

A CIB Bank például azt írta, a csokot szabályozó kormányrendeletek nem tartalmaznak kivételszabályt arra az esetre, ha szocpol később visszafizetésre került, "így a csok összegéből akkor is le kell vonni a megelőlegező kölcsön/korábban igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás összegét, ha a gyermekvállalás nem teljesült, és emiatt a kölcsön/támogatás visszafizetésre került". 

Az UniCredit szerint szintén nincs kivétel, a csok összegéből mindenképp le kell vonni a korábban felvett szocpolt. "A szabályt a bankoknak alkalmazniuk kell függetlenül attól, hogy a korábbi gyermekvállalás teljesült-e, valamint attól is, ha a támogatást az igénylő valamilyen okból visszafizette – ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása is megerősítette" – írják.

Az Erste Bank levelében mindezt azzal egészítette ki, hogy "amennyiben az ingatlan nem épült fel (támogatási cél nem valósult meg) és korábbi támogatás önként visszafizetésre került, úgy új igényléskor a teljes összeg jár". Erről a körülményről más bankok nem tettek említést. A Raiffeisen azt is közölte kérdésünkre, hogy a hmarosan esedékes, csokra vonatkozó módosított szabályozás, lehetséges, hogy az ezt a kérdést is kezeli majd.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok