Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan veszünk valamit több százmilliárdért

2018. március 6., kedd 09:55

Az állam több százmilliárd forintot készül hirtelen, közbeszerzés nélkül elkölteni, számol be a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésének eredményéről a Magyar Nemzet és a Népszava is. Utóbbi szerint egy nagy,

650 milliárdos kiadásról

döntöttek, amelyben nem szabad nyílt versenyben beszerezni az adott jószágokat. 

A hétfői ülés részben zárt volt, de még a nyílt részéről sem került fel jegyzőkönyv. Az LMP-s Demeter Márta szerint a képviselőknek sem mindegyike tudja, hogy mire kell ez az országos szinten is kiugróan sok pénz, homály fedi a honvédelmi tárca és a Belügyminisztérium beszerzéseit. Annyit mondott el, hogy ez a beszerzés szerinte nem fejleszti az ország védelmi képességeit.

Ő mondjuk nem kérdezhetett frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal sem, mert Németh Szilárd elnök kitiltotta az ülés zárt részéről, írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint egyrészt egy nagy helikopterbeszerzésről van szó, azért kell mindenképp kizárni a versenyt, mert az állam a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereit szeretné zavartalanul megvenni. Ennek a nagybevásárlásnak a rövid időn belüli elkezdését Simicskó István honvédelmi miniszter is megerősítette az újságnak. Emellett Falcon 7X üzleti repülőgépeket is vehetnek, ezeket viszont a Honvédelmi Minisztérium valamiért „futár- és felderítőgépeknek” nevezi.

Rovatok