Index Vakbarát Hírportál

Túl sok legót gyártott a Lego

2018. március 6., kedd 16:00

Durván félrekészletezte magát a Lego, a dán cég árbevétele 8 százalékot esett is 2017-ben, az előző évhez képest, írja a BBC. Utóbbira az elmúlt 13 évben nem volt példa. 

A cég szóvivője szerint túl sok készlet a raktárakban és az üzletekben, az volt a fő baj. Niels Christiansen, a Lego csoport vezetője szerint ezt problémát sehogy nem lehet már gyorsan megoldani, és ez az egész vállalat növekedését visszaveti. 

2017-ben ugyanis nem tudták elég gyorsan pörgetni az új legókat, mert egyszerűen nem volt elég hely kirakni őket. Túl sok legót gyártottak korábban, azokat is el kellett sózni előtte, jellemzően egyébként akciósan. A játékipart pedig az újdonság pörgeti a céges szóvivő szerint. A készletezési gondok főleg Európát és Észak-Amerikát érintették egyébként, Kínában továbbra is nagyon növekszik a cég, tavaly is kétszámjegyű növekedést mutattak fel az országban. 

A Lego elnöke, Jorgen Knudstorp tavaly szeptemberben arról magyarázott, hogy az is megterhelte a szervezetet, hogy így összetettebb feladatokkal kellett megbirkózniuk. Külön érdekes, hogy a vállalat arra is panaszkodott, hogy némileg túldiverzifikálták magukat, olyan termékekkel is sokat foglalkoztak, amik nem játékok, például a Lego-filmekkel. 

Akkor szerinte a Lego benyomta "reset-gombot", kisebb és fókuszáltabb céget akartak inkább, és kirúgtak 1400 embert. A cég egyébként 80 országban 17,5 ezer embert foglalkoztat jelenleg, az árbevétele pedig tavaly 35 milliárd dán korona (1472 milliárd forint) volt. Ebből a teljes üzleti évre vonatkozó nyereség 7,8 milliárd dán korona volt.

Rovatok