Index Vakbarát Hírportál

Egy vicc lehetett a biztonsági átvilágításunk

2018. március 7., szerda 09:11

A letelepedési kötvénybiznisz a 2010 utáni Magyarország egyik legfurcsább szabályozási húzása volt, aminél semmilyen más érdemi cél nem látszódott, mint hogy százmilliárd forintos nagyságrendben gazdagítsuk Rogán Antal ismerőseit a magyar állami papírjaink kiárusításával. Erről például itt vagy itt olvashat bővebben, a Transparency International szerint egyszerűen ez a magyarországi korrupció egyik leglátványosabb eleme. 

Most a Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel megtudhatta, hogy a 2013 és 2017 között összesen majdnem pont 20 ezer, az EU-ba ezzel a konstrukcióval beengedett külföldi átvilágítása mellett biztonsági okból hány főt utasítottunk vissza. A válasz valószínűleg az átvilágítási hatékonyságunkat minősíti leginkább, ugyanis összesen

három ilyen ember volt. 

Mindez azért is megdöbbentő, mivel egyrészt a bizniszt szervező offshore cégek arra voltak ösztönözve, hogy a kölcsönéért minden vevőjük megkapja a magyar papírokat, és azokkal bejöhessen az EU-ba. Másrészt a jelentkezők körében szükségszerűen felülreprezentáltak lehettek azok, akiknek a sima beutazási kérelmét a schengeni térség minden országa visszadobta volna, sokkal több gyanús alaknak érte meg Rogán barátainál, ismerőseinél próbálkozni. Egyébként mindhárom visszautasított személy kínai állampolgár volt. 

A kérelmezők egyébként szinte kivétel nélkül kínaiak voltak egyébként is. A lap arról ír még, hogy a jelentkezők átvilágításánál a legtöbbször még elbeszélgetni se tudtak normálisan a jelentkezőkkel, mert az adott külképviseleteinken nem volt olyan magyar bürokrata, aki tudott volna elég jó kínaiul. A lap szerint volt olyan, hogy egy kínai család minden tagja ugyanazzal a névvel tudott regisztrálni.

Emellett elvileg az átvilágításban a bevándorlási hivatal mellett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is tevékenyen részt vett, közös munkájuk összesített eredménye a három kiszűrt ember. Mondjuk eleve kétséges, hogy Magyarországról mit tudtak volna hatékonyan felderíteni a 7-8 ezer kilométerre lévő jelentkezőkről. 

Külön érdekes volt, ahogy az állam milyen feltűnően próbálta elzárni az elérhető információkat az egész ügyben, amin egyébként hazánk elég sokat bukott anyagilag is

Rovatok