Index Vakbarát Hírportál

Jó sok szállodát pakolnak Mészáros Lőrincék cégébe

2018. március 7., szerda 18:37

A potenciális szinergiákat jobban kihasználó turisztikai holdingot épít a Konzum Nyrt, amely hamarosan újabb szállodák integrációjával egybegyúrja a Hunguest és a Balatontourist portfólióját.

Mészáros Lőrinc tőzsdei üzlettársának lenni – ez a státusz 2017-ben a mesés gazdagodás szinonimájává vált Magyarországon. Ám az idén eddig újfajta szelek fújtak. Sem az ipari portfóliót birtokló Opus, sem a méretes szállodaparkjáról nevezetes Konzum Nyrt. nem remekelt, hiszen utóbbi kurzusa például 3450 forintról, 2650 forintig apadt.

Ha esetleg valaki már attól tartott volna, hogy a fák nem nőnek az égig, megszakadhat a portfólió mesés gyarapodása, most egy kicsit megint megnyugodhat. Március 7-én ugyanis megint bekebelezett egy csomó hotelt a holding.

Folytatódik a tőkeemelés

A legfrissebb bejelentés alapján a Konzum a már decemberben bejelentett, 30 milliárdos tőkeemelése folytatásaként, idén április végéig kizárólagos befolyást szerez

  1. a BLT Group Zrt-ben (ismertebb nevén a Balatontourist csoportban),
  2. közvetett tulajdonosa lesz a Balatonakali Strand Kempinget, a Balatonalmádi Yacht Kempinget és egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlant tulajdonló társaságoknak,
  3. megszerzi a Hunguest által üzemeltetett Bál Resort (valaha Ramada) szállodát is.

Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója szerint a cél a közös turisztikai holding szinergiáinak a kihasználása, ezért a Konzum a szükséges tőkeemelést követően a Hunguest Hotels Zrt.-t és a Balatontouristot egy közös szakmai irányítással működő turisztikai csoportba szervezi.

Mik ezek?

A Konzum bemutatása alapján a Balatontourist saját üzemeltetésben és franchise-rendszerben jelenleg 10 kempinget működtet a Balaton körül. A társaság tavalyi évi árbevétele meghaladta a nettó 1,3 milliárd forintot, a vendégei 655 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyein.

A Hunguest Hotels 25 szállodát működtet saját üzemeltetésben, illetve franchise-rendszerben. A vállalat saját üzemeltetésű szállodáiból származó szakmai árbevétele elérte a nettó 16,5 milliárd forintot, a hotellánc létesítményeiben összesen 404 ezer vendég, 1,4 millió vendégéjszakát töltött el az elmúlt évben.

Az ismert metódus

A folyamat a megszokott rendet követi, a társaság a Konzum Nyrt. tulajdonába kerülő üzletrészeket felméreti egy nemzetközi szakértővel, majd ez alapján a vagyonelemeket új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az alaptőke emelés során a társaság igazgatósága az új részvények kibocsátási értékét 3141 forinton rögzíti.

(Borítókép: A Bál Resort hotel - fotó: Hunguesthotels.hu)

Rovatok