Index Vakbarát Hírportál

Minden párt többet venne el a jól keresőktől, mint a Fidesz

2018. március 8., csütörtök 09:48 | aznap frissítve

A kampányban mindent elborító migránsozás, külhoni magyarozás, antikorrupciós felbuzdulás közepette hajlamosak vagyunk kevés figyelmet fordítani a pártok választási programjára. Pedig ez az, amiről valójában dönteni fogunk április 8-án. Most azt nézzük meg, az elérhető információk alapján melyik országos listával és értelmezhető programmal rendelkező párt hogyan alakítaná át az egyik legfontosabb, mindenkit érintő területet, az adórendszert. Olvassa el, és pontozza, melyik mennyire tetszik!

Meglepő, de a sokféle ideológiai hátterű ellenzéki párt programja adózási téren rendkívül sok azonosságot mutat, egytől egyig megszüntetnék például az egykulcsos személyi jövedelemadót, kedvezményes áfakulcsot tennének az alapvető élelmiszerekre, valamint növelnék a nagyobb cégek társasági adóját, és újragondolnák az adókedvezmények, tao-támogatások rendszerét.

Az egyes ellenzéki pártok önmagukban nem képesek leváltani a kormányt a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint, egy esetleges koordináció esetén azonban még van valamennyi esély a meglepetésre, ezért érdemes megnézni, mi áll a programokban.

Ennek részletes kifejtését lejjebb linkelt cikkünkben találja, amelyben egyesével értékelheti is a terveket. 

Elöljáróban annyit, hogy 

A KORMÁNY MINDEN RIVÁLISA BALOSABB A FIDESZNÉL (VAGYIS A KÖZTERHEKET NAGYOBB ARÁNYBAN HELYEZNÉ A VAGYONOSABB RÉTEGEKRE),

és ha többségbe kerülnének az országgyűlésben – akár sokpárti koalícióban –, radikális változásokra számíthatnánk az adórendszerben. Ezzel a felső-középosztálybeli többgyerekes "fideszes álomcsalád" minden bizonnyal rosszabbul járna a mostaninál, de az alacsony jövedelműek örülhetnének. 

Nincs olyan, aminek mindenki tapsol

Az adórendszer kényes kérdés, bármilyen változtatást azonnal és közvetlenül megéreznek a választók. Csak úgy lehet mindenki számára kedvezően hozzányúlni, ha csökkentünk a terhelésen, ez viszont egyúttal kevesebb költségvetési bevételt is jelent (most nem számolva azzal az elméleti lehetőséggel, hogy az alacsonyabb adók jótékonyan hathatnak az adózási morálra, ezzel végső soron növelve a bevételt).

Kevesebb elkölthető pénzt pedig jellemzően nem szeretnének a kormányok, ezért leginkább annyi a mozgásterük, hogy

eldönthetik, mely társadalmi csoportokat terheljék nagyobb mértékben. Következésképpen az adórendszer megpiszkálásának mindig lesznek vesztesei.

Más frontokhoz hasonlóan a Fidesz-KDNP győzelme az adózásban is gyökeres változásokat hozott 2010-től kezdődően. Hogy csak legemlékezetesebb újítást emeljük ki: Magyarországon a rendszerváltás és második Orbán-kormány hivatalba lépése között progresszív, többsávos személyi jövedelemadó-rendszer volt érvényben, amit aztán rövid úton egykulcsosra módosítottak. De az elmúlt években fontos változások történtek a cégek, az egyéni vállalkozók, a fogyasztás adóztatásában is, újfajta adókedvezmények jöttek be, és hozzányúlt a kormány a járulékok rendszeréhez is.

A többi párt értelemszerűen most ehhez a rendszerhez képest alakította ki a maga programját. A pártok ígéreteinek lényegesebb pontjait táblázatos formában is összefoglaltuk alább röviden, a részletekről pedig ebben a cikkben olvashat, ahol pontozhatja is, egy tízes skálán mennyire szimpatizálna az adott párt adóreformjaival. 

   SZJA, munkavállalói járulékok TAO ÁFA Munkáltatói járulékok Családi adókedvezmény Egyéb fontos
      kulcs támogatás            
Fidesz-KDNP egykulcsos, 15%, később egyszámjegyű egykulcsos, 9% látvány-csapatsportra, előadóművészetre adható, sokat kritizált, átláthatatlan rendszer 27%, egyes termékekre 18%, 5% (a kedvezmény inkább iparági támogatás) fokozatos csökkentés, a szocho mérséklése bérnövekedéshez kötve (--> 14% alá) kevesebb gyerekre alacsonyabb támogatás, max. 33 ezer forint/gyerek (3 vagy több gyerekeseknek) többféleféle kedvező lehetőség kisvállalkozóknak, nagyvállalati adókedvezmények, lakáskiadóknak kedvezmények, műemlékfelújítás után járó kedvezmény stb.
MSZP-Párbeszéd többkulcsos, adóvisszatérítés az alacsony és közepes jövedelműeknek nagyvállalatoknak magasabb kulcs szabadidő-sportok is, cégvezetés helyett üzemi tanács dönt általános kulcs? alapvető élelmiszereknél 5% kedvezmény a rossz helyzetű térségekben vállakozóknak megőrzés környezetszennyezés-adó, offshore-adó, spekulációs adó (Párbeszéd)
Jobbik többkulcsos, adóvisszatérítés a minimálbéreseknek, legkisebb cégeknél dolgozóknak nem kne fizetni mmkkv-knak kedvezmények, 10 főnél kisebb, 200 millió forintnál kevesebb árbevételű cégek nem fizetnének egy ideig, nagyvállalati adókedvezmények megszüntetése felülvizsgálat a sportszakmai szervezetekkel egyeztetve általános kulcs? alapvető élelmiszereknél 5% szocho csökkentése, ennek mértéke ? megőrzés, kibővítés, első és második gyereket is hangsúlyosabban támogatnák bankadót visszahoznák 0,53%-os szintre
LMP többkulcsos, adómentes minimálbér, az általános kulcs csak a minimálbér hétszerese fölött emelkedne, járulékcsökkentés többkulcsos, alacsonyabb kulcs csak kkv-knak, nagyvállalati adókedvezmények megszüntetése megszüntetnék ebben a formában általános kulcs? alapvető élelmiszerek, javítás, lakásfelújítás, tömegközlekedés alacsonyabb kulccsal csökkentés, ennek mértéke ? kiterjesztenék a felsőoktatásban tanulókra 24 éves korig, fokozatosan megszűnne az átlagbér kétszerese fölött luxusadó, nagybirtokadó, környezethasználati adó, üvegházgáz-adó, dugódíj
DK többkulcsos, általános kulcs csökkenne, havi 1 millió forint felett nőne, 3 millió felett különadó TAO helyett értéktöbblet-adó, csökkentés csak a kkv-knak megszüntetnék ebben a formában általános kulcs? alapvető élelmiszerek, internet, megújuló energia alacsonabb kulccsal fokozatos csökkentés, a szocho helyett munkáltatói tb-járulék megőrzés, de fokozatosan megszűnne az átlagbér kétszerese fölött NAV helyett Adóügyi Szolgálat, elektronikus adózás, adófajták csökkentése, szja-bevallás megszüntetése
Együtt kétkulcsos, felső 10 százaléknak kéne többet fizetni, de 30% alatt, alacsony keresetűeknek adójóváírás, pályakezdőknek járulékkedvezmény nagyvállalatoknak magasabb kulcs, tao-rendszeren keresztül a munkáltatók emberi erőforrás-beruházásainak ösztönzése megszüntetnék ebben a formában, helyette szja 1 százalékos rendszer kiterjesztése áfa-rendszer egyszerűsítése, általános kulcs ? általános csökkentés, plusz járulékkedvezmény a nyugdíjcélú hozzájárulások, rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzésére "igazságosabbá tennék", hogy ne a magasabb jövedelműeknek kedvezzen évi 10 milliárd forintnál kevesebb bevéltelt hozó adófajták megszüntetése, központi szabályozás az önkormányzati adókra, kaszinókoncessziót érintő adókedvezmény megszüntetése
Momentum progresszív, 25%-os felső kulccsal a felső 10 százaléknak, dolgozó nyugdíjasoknak nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie, 10 millió forint fölötti jövedelemrészre nyugdíjjárulék-plafon, alacsony jövedelműeknek adójóváírás egykulcsos, 12%, sokféle kisvállalkozói adózási forma helyett kevesebb sportcélút megszüntetnék, kulturálisat kibővítenék más műfajokra általános kulcs 25%, kedvezményes 10% járulékcsökkentés, eltörölnék az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, és az EHO 450 000 forintos felső plafonját megőrzés, az összeg gyerekszám szerinti differenciálásának megszüntetése, egységesen 15 ezer forint/gyerek ágazati különadók kivezetése, bankadó átalakítása, lakatlansági díj az üresen álló lakások tulajdonosainak

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok