Index Vakbarát Hírportál

Harmadáron bérelhet ingatlanokat a várban a CBA

2018. március 21., szerda 15:21 | aznap frissítve

Új pályázat kiírása nélkül, többféle árcsökkentő kedvezményt bevetve hosszabbította meg a budavári önkormányzat két CBA bolt bérleti szerződését – derül ki a Hvg.hu birtokába került szerződésekből.

A szerződéseket már 2017 őszén megkötötték, ugyanakkor a fideszes többség megszavazta, hogy a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen döntsenek arról, milyen jutányos áron üzemelhetnek tovább a milliárdos CBA-vezér Baldauf László érdekeltségébe tartozó boltok. A szerződéseket Váradiné Naszályi Márta, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelölt kérte ki, így váltak nyilvánossá.

Az I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő Alagút utcai ingatlant havonta 1 640 000 forint plusz áfáért, vagyis négyzetméterenként 1016 forintért, a Tárnok utcai ingatlant pedig kerekítve havonta 650 ezer forintért adják ki 2023-ig, ami négyzetméterenként 2129 forintot jelent. Az Alagút utcai ingatlan esetében konkrétan a végleges bérleti díj háromszorosa, a Tárnok utcai esetében a duplája lenne az ajánlott minimális bérleti díj. Ugyanakkor a figyelembe vehető kedvezmények közül többet is úgy alkalmaztak, hogy végül a piaci árnál jóval kedvezményesebb áron bérelhetik a pályázók az ingatlanokat.

„Kezdettől azt képviseltem, hogy a helyiségbérleti díjakat nem lehet így szabályozni, mind az alapdíjak, mind az ezt csökkentő és növelő tényezők hasraütésszerűen lettek kitalálva. Az sincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze, pedig itt is annyira mélyen alámentek a szabályozott alapdíjnak, hogy különböző csökkentések adódhattak össze. Ráadásul nem előzte meg a döntést semmiféle számítás vagy hatástanulmány” – sorolta Váradiné Naszályi Márta az aggályos pontokat.

A bérleti díj három éven keresztül évente 10 százalékkal emelkedik, majd 2021-ben már csak 5 százalékkal, az utolsó két évben pedig mindössze 1 százalékkal növekszik a bérleti díj.  Jogilag ugyan rendben vannak az új szerződések, de másoknak esélye sem volt pályázni az ingatlanokra, miközben az önkormányzat is potenciális bevételi forrástól esik el. 

Váradi Naszály számításai szerint így öt év után éri el azt a szintet a közvagyon hasznosításából befolyó összeg, mint amit akár már most kapni lehetne az ingatlanokért. Naszályi szerint a szerződések megkárosítják a kerületet, ezért Veres Dávid képviselőtársával közösen azt tervezik, hogy feljelentést tesznek az ügyben. 

A Budavári Önkormányzat szerint Váradiné Naszályi Márta félrevezetően állítja azt, hogy nincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze, ugyanis az ezt szabályozó határozat szerint a bérleti díj csökkentése több tényezős lehet, de a kedvezmény együttesen nem haladhatja meg a 75 százalékot.

Az önkormányzat szerint a hosszabbítás is rendben van, ugyanis a hatályos rendelet szerint a szerződés lejárta után, ha a bérlő betartotta az abban foglaltakat meghosszabbítható a szerződése, ráadásul a rendelet azt is tartalmazza, hogy a bérleti díjat évente maximum 10 százalékkal emelheti az önkormányzat.

Rovatok