Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti Oltóanyaggyár épülhet Debrecenben

2018. március 21., szerda 12:56

A március 19-i közlöny alapján döntés született a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását megalapozó tanulmány megírásáról - írja a Portfolio.hu.

A kormányhatározat szerint azért kell nemzeti oltóanyaggyár, mert az oltóanyagok terén a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az import-kitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek. A gyár létrehozása előtt a kormánydöntés szerint előkészítő tanulmányt kell írni, ami az emberi erőforrások minisztere, valamint a nemzetgazdasági miniszter és a Debreceni Egyetem feladata.

A Világgazdaság arról ír, hogy az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinákat - ilyen lehet az influenza, a bárányhimlő, vagy az agyhártyagyulladás elleni  - Debrecenben gyártják majd valószínűleg.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora tavaly arról beszélt, hogy az egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Innovative Vaccines Kft. közös kutatási programja keretében létrehozza Közép-Európa első úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét, ami megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését.

A tanulmánynak ki kell terjednie a piaci környezet vizsgálatára,a Nemzeti Oltóanyaggyár költség-haszon elemzésére és a megtérülési számítások elvégzésére, emellett javaslatot a szerzők javaslatot tesznek az állami szerepvállalás intézményi hátterére, meghatározzák a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, fizikai termékek jogi védelmének kérdéseit, elkészítik a kutatással, továbbá a szakértői és klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos előkészítési költségek becslését, valamint az építészeti és technológiai koncepció-terveket, továbbá a tervezői költségbecslést is.

A tanulmányt augusztus végéig kell befejezni.

Rovatok