Index Vakbarát Hírportál

Feleannyi lakás épült az elmúlt években, mint kellett volna

2018. március 23., péntek 08:30

Az elmúlt években 150 ezer új lakás épült a szükséges 350 ezer helyett, és csak 150-180 ezret újítottak fel, holott 400 ezret kellett volna – írja a Világgazdaság az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének adataira hivatkozva.

Az ÉVOSZ felmérése szerint az üzleti tevékenységet leginkább a szakemberhiány hátráltatja, ezt követi a kapacitás hiánya, elavultsága, valamint a magas adminisztrációs terhek. Koji László, az ÉVOSZ elnöke a lap által szervezett konferencián beszélt az ágazat helyzetéről, az elmúlt tíz évről azt mondta, hogy az első öt évben majdnem 80 ezer embert voltak kénytelenek elengedni az építőipari cégek, de aztán az elmúlt öt évben 60 ezret fölvettek – ugyanakkor ezen foglalkoztatottak többsége nem szakember, hanem „be sem tanított szakmunkás”.

Koji úgy értékelt, a hazai építőipar legnagyobb problémája a hatékonyság, hiszen Ausztria ugyanannyi foglalkoztatottal közel hatszor több termelési értéket tud előállítani, mint Magyarország.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt tíz évben alig volt szükség az építőipari szolgáltatásokra, így a fizetőképes kereslet megjelenése időzavarba hozta a magyar építőipart. Ennek következtében most olyan piaci helyzet állt elő, amely ki fogja kényszeríteni, hogy a szükséges mértékben javuljon a magyar építőipar hatékonysága.

Rovatok