Index Vakbarát Hírportál

Rágalmazás miatt tesz feljelentést az MKB

2018. március 27., kedd 11:53

Az MKB Bank rágalmazás miatt feljelentést tesz a Magyar Nemzet hétfői cikke miatt, ami szerint szerint az elmúlt években három-négymilliárd euró, vagyis ezerháromszáz milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról, ami az uniós pályázatokból a kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalék lehet.

A cikk szerint a pénz arab és ázsiai számlákra került, az egyik résztvevő magyar férfi pedig az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal van az Egyesült Államokban. A cikk szerint az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A közlemény szerint a bank betartja a EU-s és jegybank által előírt pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó szabályokat. Az MKB közölte, az elmúlt három évben, szigorúan ellenőrzött, többségében intézményi ügyfelek által kezdeményezett 250 ezer eurót meghaladó egyedi készpénzes kifizetés keretében mintegy 18 milliárd forintot vettek fel ügyfeleik, ami nagyon messze van a cikkben emlegetett 1300 milliárd forinttól.

"A magyar bankrendszer jogszerű működésébe vetett általános állampolgári bizalom megerősítése valamint az az ügyfelek MKB Bankkal kapcsolatos bizalmának fenntartása és a bank üzleti hírnevének megvédése egyaránt megköveteli, hogy a bank határozottan visszautasítson minden olyan próbálkozást, melynek célja az, hogy a bank nevét lejárató kampányokba belekeverjék, a bankot politikai célokra használják" - írják.

Az ügyben a Magyar Rendőrség és a Magyar Nemzeti Bank is megszólalt, a jegybank szerint kamunak hangzik az FBI védett tanújának története, a rendőrség szerint a Magyar Nemzet cikke hemzseg a pontatlanságtól.

(Borítókép: Egy lupén keresztül olvasható az MKB Bank felirat a Pénzjegynyomdában készült Széchenyi Pihenőkártyán. Fotó: Pénzjegynyomda/MTI )

Rovatok