Index Vakbarát Hírportál

Simicskó: 200 ezer lőfegyvert fog gyártani Magyarország

2018. március 28., szerda 14:31

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország – jelentette be a Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten. 

Az erről szóló szerződést szerdán Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója. A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. A Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.

Simicskó István elmondta: cseh licenc alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Ez mintegy 200 embernek új munkahelyet is jelent majd. Simicskó szerint a fegyvergyártás újraindítása mérföldkőnek számít a Magyar Honvédség fejlesztésében.

Simicskó István a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar hadiipar újraélesztése során törekszenek arra, hogy elsősorban a V4-es országokkal együttműködve alakítsák hadiipari kapacitásaikat, s hogy különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék. A miniszter elmondta: egy szakemberekből álló munkacsoporttal döntötték el, hogy a fegyverek gyártásáról a csehekkel állapodnak meg. Az ilyen licenc alapján készülő fegyvereket már katonák, és rendőrök is tesztelték.

Magyarországon volt korábban komoly fegyver és lőszergyártás, ez viszont tipikusan egy-két céghez kötődött, amik ilyen vagy olyan formában, de mind a rövidebbet húzták a rendszerváltás utáni privatizációban. A magyar hadiiparban a 80-as évek végén még 30 ezren dolgoztak, ami a rendszerváltás után 1000 körülire esett vissza, ebből pedig a fegyvergyártással még jobban elbánt a piaci átmenet.  Azóta is vannak magyar cégek, amik fegyvereket gyártanak, de ezek tipikusan kis vállalkozások, amik niche piacokat szolgálnak ki.  A magyar hadiiparral ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Rovatok