Index Vakbarát Hírportál

50 milliárd dolláros ellenlépéssel válaszol Trump importvámjaira Kína

2018. április 4., szerda 12:18

A kínai pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye alapján összesen 106 amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos importvámot. A bejelentés előzménye, hogy szerdán az amerikai kormány közölte, hogy 1300 kínai terméket érintő 25 százalékos pótvám kivetésére készül – írja a Financial Times.

A kínai minisztérium listáján olyan mezőgazdasági termékek szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica vagy a cukornád, de az amerikai autókra és vegyipari termékekre is vámot vetnének ki.

Washington a pótvámokkal akarja kikényszeríteni, hogy Peking változtassa meg a szellemi termékekkel kapcsolatos gyakorlatát, arra akarja kényszeríteni a Kínában működő amerikai technológiai cégeket, hogy adják át hazai vállalatoknak termékeik szellemi tulajdonjogát és technológiáját.

Kína szerint ugyanakkor a tervezett amerikai intézkedés a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival ellenes, és a protekcionizmus senkinek nem áll érdekében. Kína az ügyben a WTO-hoz fordul, és emellett az új importvámokkal viszonozza az USA 50 milliárd dollárnyi terméket érintő vámjait.

Rovatok