Index Vakbarát Hírportál

Fájnak Putyin oligarcháinak a legújabb szankciók

2018. április 9., hétfő 14:48

Eléggé fájnak az orosz gazdaságnak az Egyesült Államok kiszabott legújabb szankciók, amelyeknek hatására az orosz tőzsdén négy éves mélypontra estek az árfolyamok és a rubel árfolyama is bezuhant, az orosz tulajdonú cégek árfolyamai pedig a világ több részvénypiacán is nagyon visszaestek. A legújabb szankciók 7 kormányközeli oligarchát, 12 céget és 17 magas beosztású orosz kormánytisztviselőt érintenek. 

Az új amerikai szankciók egyik célpontja az az Oleg Gyeripaszka, aki a Putyin fő kritikusának számító Alexei Navalnij egyik nagy leleplező videójának is a főszereplője volt és aki miatt félő volt, hogy egész Oroszországban betiltják a Youtube-ot és az Instragramot (nagyon érdekes volt a sztori, érdemes utánaolvasni).  Gyeripaszka alumíniumgyártó cége, a Rusal árfolyama a felére esett össze az hongkongi tőzsdén, egy másik, Londonban bejegyzett cége, az EN+ pedig 25 százalékot vesztett az értékéből.

A kormányközeli oligarcha cégeit a szankciók és az árfolyamesés miatt a fizetésképtelenség fenyegeti, hasonlóan egy másik orosz mágnás, Viktor Veszelberg cégeihez. A Rusal például az amerikai lépések miatt nem tud dollárban törleszteni az abban fölvett hiteleit, mert így amerikai bankoknak is részt kellene vennie a tranzakciókban, amit mostantól tilt az amerikai kormány.

 Az orosz kormány már bejelentette, hogy valamilyen formában megpróbálja majd kisegíteni a bajba jutott oligarchák cégeit, de hogy hogyan, azt még nem tudni. A Bloomberg szerint mindenesetre elképzelhető, hogy az orosz állami bankok nem akarják majd felvállalni azt a kockázatot, hogy kölcsönadjanak a bajba jutott, csőd szálén táncoló ipari óriáscégeknek. 

Rovatok