Index Vakbarát Hírportál

27 százalékkal drágult a tojás tavaly óta

2018. április 10., kedd 10:57

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt- ezt jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is. Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára. Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, 0,2 százalékponttal gyorsabban a februárinál. Ezen belül

A a dohányáruk ára átlagosan 10,4 százalékkal nőtt egy év alatt, a szeszes italok ára 3,3 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult. Az áram, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül az üzemanyagokért 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, az árucsoport árszintjét a tankönyvek árának szeptember óta tartó 58,7 százalékos zuhanása jelentősen lehúzta. 

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal csökkent, legjobban a használt autók ára esett 9,7 százalékkal, míg az új autók 2,1 százalékkal drágultak. A telefonok, számítógépek 4,1 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly március óta. 

A szolgáltatások tarifái átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül

a lakbérek 4,3 százalékkal emelkedtek,

a háztartási szolgáltatások 6,8 százalékkal drágultak, a belföldi üdülés 8,1 százalékkal kerül többe, a telefonálás, internethasználat 6,6 százalékkal olcsóbb lett.

Az első negyedévben is 2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,5 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a változékony árú termékektől megtisztított szűkebb kosárra számolt árszínvonal.

Februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,8, a száraztészta 1,7, a péksütemények 1,2 százalékkal többe, a tojás 6,5, a cukor 2,8 százalékkal kevesebbe került.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2, az egyéb cikkeké 0,5 százalékkal csökkent, utóbbin belül a üzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Rovatok