Index Vakbarát Hírportál

Fontos európai pozíciót kapott Fekete-Győr András, a momentumos politikus édesapja

2018. április 16., hétfő 16:36 | aznap frissítve

A korábbi OBA-ügyvezető a betétbiztosítások európai fórumának lesz a főtitkára. Nem nyugdíjas állásról van szó, mert elég nagy a küzdelem a mediterrán államok és Németország között.

2018 áprilisától Fekete-Győr András lesz az EFDI új főtitkára. Az EFDI, vagyis European Forum of Deposit Insurer - Betétbiztosítók Európai Fóruma egy brüsszeli jog alapján működő párizsi székhelyű szervezet, amelynek létrejöttét anno azért támogatta az Európai Bizottság, hogy egységesítse a rendkívül heterogén európai betétbiztosítási szabályokat.

Itthon is ezzel foglalkozott

Fekete-Győr András korábban itthon is ezzel foglalkozott,1993-tól volt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető-helyettese, majd 2010-től első számú vezetője, végül 2018. január 1-én távozott. A távozás körülményeiről itt olvashat.

Jókor jött

Úgy tudjuk, hogy az események párhuzamosan zajlottak, vagyis Fekete-Győr Andrásnak véletlenül kellett éppen akkor távoznia, amikor az EFDI is elhatározta, hogy vérfrissítéssel is „bekeményít” és erőteljesebb szerepet vállal Európában.

Erre azért volt szükség, mert az egységes európai betétbiztosítás vitatott terület. Nagyon leegyszerűsítve, miközben az európai gondolatban bízók lelkesen támogatják, addig Németország nagyon óvatos. Attól tart ugyanis, hogy a gyengébb államok (elsősorban a déli periféria mediterrán országai) majd német banki forrásokból mentik meg a betéteseiket.

Az egységesítés elindult

Az EFDI-t immár a brüsszeli intézmények elfogadták Európa egyetlen és legfontosabb betétbiztosítási szövetségének, és a fórum már eredményeket is ért el, például a határon átnyúló kártalanítások kezelésében. A EFDI mostani közleményében jelezte, hogy számít Fekete-Győr András 35 évnyi pénzügyi tapasztalataira és azt várja, hogy a fórum erősítse a nemzetközi szerepét.

A magyar szakember fő munkatársa Thierry Dissaux, a fórum agilis francia elnöke lesz, aki az elmúlt hetekben több eredményt is felmutatott, például a francia és a spanyol kormány verbális támogatását is megszerezte.

A magyar intézmények közül az említett OBA teljes jogú tagja a fórumnak, míg a BEVA, vagyis a Befektető-védelmi Alap társult tag.

Tania Badea-Nirin, az EFDI szóvivője elmondta az Indexnek, hogy Fekete-Győr András megbízatása négy évre szól és Fa szakember döntően budapesti és brüsszeli bázissal fog dolgozni.

Rovatok