Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb lett az olaj – a világháború elmaradását árazta a piac

2018. április 16., hétfő 22:21

Hétfőn nyugodt maradt az olaj világpiaci kereskedése és a Brent ás a WTI típusú olaj is 1,5 százalékkal olcsóbb lett. Úgy tűnik a piacok megnyugodtak, nem robbant ki Szíria miatt a világháború.

Az olajár emelkedésére játszó spekulánsok legnagyobb barátja a bizonytalanság az arab világban. Márpedig geopolitikai kockázat most éppen bőven van a térségben.

Elsősorban Szíriában, ahol az Egyesült Államok (Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt) követték Oroszország, Törökország és Irán példáját és konkrét katonai lépésekre vállalkozott a hányatott sorsú országban.

Ráadásul nem Szíria az egyetlen válságövezet, vagy fegyveres konfliktussal fenyegető térség a régióban, Szaúd-Arábia például

Vagyis elvileg minden adott egy jó kis áremelkedéshez.

Fordulat

Igen ám, eddig így is volt, de éppen amikor a harci események csak fokozódtak és a szövetségesek Bassár el-Aszád szír elnök vegyifegyver infrastruktúrája ellen léptek fel, meglepő módon az olajár nem emelkedett, hanem visszaesett. A Brent egészen 71,5 dollárig, a WTI pedig 66,5 dollárig.

A magyarázat kettős, egyrészt a piac vélhetően úgy értékelhetett, hogy az első katonai lépések után a helyzet nem eszkalálódott végzetesen, az orosz reakciók alapján diplomáciai csörték várhatóak, de egy ennél is veszélyesebb erőfitogtatás elkerülhető. Másrészt az elmúlt hetek intenzív olajár-emelkedése után már felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint az olaj nem tud tovább emelkedni, mert részben önmaga (vagyis a drágasága), részben az amerikai – kínai – orosz kereskedelmi háború lassíthatja a felhasználást.

Cél a 80?

Amikor a katonai frontok legalább egy kicsit lenyugodtak, akkor majd láthatjuk, hogy merre indul el trendszerűen a piac. Az olajkereskedők között ugyanis makacsul tartja magát egy pletyka, amely szerint a világ talán legfontosabb olajexportőre, vagyis Szaúd-Arábia 80 dolláros Brent-olajat szeretne kikényszeríteni, a piacon. Állítólag ugyanis erre az árszintre optimalizálja a Saudi Aramco, vagyis a hatalmas állami olajvállalat részleges eladását.

Márpedig a királyság elég erős szokott lenni abban, hogy érvényesítse akaratát, de azért ez most kemény dió lesz.

A piacon ugyanis vannak elég rugalmas kínálati mennyiségekkel reagálni képes gyártók, elsősorban az észak-amerikai olajpala-kitermelők, ők ezen az áron nagyon szívesen ontják a piacra az olajat. Márpedig, ha bőséges a kínálat, akkor nehéz feljebb tolni az árakat.

Rovatok