Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk az Air France-nál: takaréklángon a légitársaság

2018. április 16., hétfő 18:02

Az Air France francia légitársaság dolgozóinak nyolcadik sztrájknapján, április 17-én, kedden a járatok 70 százaléka fog közlekedni - írta az MTI.

Az Air France járatok 70 százaléka fog közlekedni kedden – jelentették ki a társaság vezetői hétfőn. Ez már a nyolcadik munkabeszüntetési nap lesz, a februárban megkezdett sztrájk során. A dolgozók és egyes szakszervezetek béremelést követelnek, hiszen az 2011 óta elmaradt.

A belföldi gépek inkább mennek

A tengerentúli járatoknak csak 55, az európaiaknak 65, a belföldieknek pedig mintegy 80 százaléka indul el kedden, A sztrájk azért már valamelyest enyhülni látszik, most a pilóták 29,6 százaléka nem veszi fel a munkát, míg a múlt szerdán még 36,3 százalék volt az arányuk.

A szakszervezetek és a vezetőség között a múlt héten két napon át tartó tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást, amely ezen a héten keddre és szerdára vonatkozik, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.

Munkaerőpiaci rugalmasság

Emmanuel Macron francia elnök gazdasági reformjai éppen az ilyen sorozatos sztrájkok ellen is irányulnak. A rendkívül rugalmatlan francia gazdaságot ugyanis korábban elsősorban a vállalkozókra kivetett magas adók és a szakszervezetek állandó sztrájkjai tették a nyugat-európai versenyben lemaradóvá.

Macron azzal kampányolt, hogy a munkaerőpiac nem lehet a munkavállalók túlzott jogainak a rabja,

és bár óriási tiltakozásokkal kellett szembenéznie, mint például a vasúti munkareformok területén, hozzá mert nyúlni a munkatörvénykönyvéhez. Hasonlóképpen a gazdagok tömeges adóemigrációját kiváltó adónemekből is visszavett.

Rovatok