Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió forint havonta közepes fizetésnek számít a Facebooknál

2018. április 17., kedd 13:42 | aznap frissítve

Tavaly 240 ezer dollár, vagyis közel 60 millió forint volt az éves medián fizetés a Facebooknál. A vezetők ennél jóval többet kerestek, Mark Zuckerberg kompenzációja több mint 8,8 millió dollár (2,2 milliárd forint) volt – derül ki a cég 2017-es adataiból, amelyeket a Portfolio szemlézett.

Az alapító-cégvezető Zuckerberg 37-szer annyit keres, mint egy átlagos dolgozó, de ezt nem a hagyományos módon kapta meg tavaly: alapfizetése 1 dollár volt 2017-ben, ahogy az elmúlt években is, nem kapott bónuszt vagy részvényeket a kompenzációs csomagjában. Az utazási költségei és a biztonságára fordított összegek viszont 54 százalékkal ugrottak meg, így 8,85 millió dollárt tettek ki. Zuckerbergnek nem szorul rá, hogy rendes fizetést kapjon a cégétől, hiszen a világ 5. leggazdagabb emberének számít 68 milliárd dolláros vagyonával. 

A Facebooknál dolgozók medián fizetése 240 ezer dollár, ami havonta 5 millió forintnak felel meg. A szektortárak közül a Twitternél 161 860 dollárt kerestek tavaly a dolgozók a medián érték alapján, ez havonta 3,3 millió forintnak felel meg. Ezek a számok jóval magasabbak, mint amit az átlagos amerikai dolgozók keresnek, a statisztikai hivatal adatai szerint a negyedik negyedéves számok alapján a medián éves fizetés 44 500 dollár a heti 40 órát dolgozóknál.

Nem nehéz persze a nagy techcégeknek más iparágakhoz képest feltűnően magas fizetéseket kiizadni, mert amellett, hogy a termelékenységi mutatóik is jók, rengeteg bevétel után nem adóznak

Rovatok