Index Vakbarát Hírportál

Újabb hiteleket engedne el a kormány

2018. április 19., csütörtök 09:19

Orbán Viktor a választások után annyit már elárult a terveiről, hogy demográfiai súlypontú kormányzásra készülnek. A Figyelő értesülései alapján konkrét intézkedések szintjén várható

A cél, hogy a szülőképes korú nőknél a termékenységi rátát a jelenlegi 1,5-ről 2030-ig 2,1-re növeljék. A tervezett intézkedések egyébként szinte egytől egyig korábban bejelentett intézkedések kiterjesztései vagy kiegészítései.

A lap ezenkívül tervezett gazdaságpolitikai intézkedésekről is ír. Ezek közé tartozik a reálbérek megduplázása a következő tíz évben, a bérekre rakodó közterhek régiós átlag alá csökkentése, 300 ezer új munkahely teremtése 2020-ig, az egykulcsos szja esetleges csökkentése (bár ezt csak 3-4 százalékos növekedés mellett lehetne a költségvetési deficit elszállása nélkül összehozni).

A tervek között van a GDP-arányos államadósság 60 százaléka alá csökkentése 2022-ig, és hogy 2020-ra a pénzforgalmi államháztartási hiány ne legyen deficites, tehát megint nekifutnának a korábban már emlegetett nullás költségvetés tervének.

Rovatok