Index Vakbarát Hírportál

A Világbank szerint meg kellene szüntetni a minimálbért

2018. április 22., vasárnap 09:01

A Világbank minden évben kiad egy World Development Report című tanulmányt, amiben a világ országainak gazdasági és pénzügyi állapotát elemzi, és javaslatokat tesz azok javítására. Az idei riport még nem jelent meg, csak egy előzetes vázlatot mutattak be, de abban elég meredek dolgok szerepelnek.

A szervezet például azt javasolja, hogy szüntessék meg a minimálbér intézményét, illetve tegyék könnyebbé az alkalmazottak kirúgását. A javaslat elsősorban a szegény és eladósodott fejlődő országoknak szól, és a célja a hatékonyság, a termelékenység növelése. A Világbank szerint a leépítések nehézkessége miatt a munkaadók kevéssé tudnak az automatizálás, a robotok és a mesterséges intelligencia irányában fejleszteni, ami még inkább bebetonozza a lemaradásukat a fejlett országokhoz képest.

A 2013-as jelentés már érintőlegesen foglalkozott ezzel a témával, és megállapította, hogy a munkaügyi szabályozásoknak nincsen kimutatható pozitív hatásuk a foglalkoztatottsági szintre. Az idei riport ennél tovább megy, és egyenesen arról beszél, hogy ha túl erősen védik az alkalmazottakat a törvények, a cégek kevesebb embert vesznek fel.

A Világbank szerint óriási változások, és teljes átalakulás előtt áll a világ gazdasága és ipara, és ebben a helyzetben a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a túlélés záloga. A rugalmasságot pedig azzal lehet növelni, ha enyhítenek a munkaerőpiac szabályozottságán, eltörlik, vagy legalábbis csökkentik a minimálbért, könnyebbé teszik az alkalmazottak elbocsátását, és jobban elterjed az Angliában szokásos "nulla órás" munkaszerződés. Ez olyan alkalmazotti viszonyt jelent, ami a munkaadót nem kötelezi arra, hogy egy adott minimum óraszámban munkát adjon az alkalmazottnak, viszont a munkavállaló sem köteles elfogadni a munkát, amit éppen kiosztanak rá.

A jelentés szerint a munkások helyzetének rosszabbodását az adórendszer átalakításával lehetne kompenzálni (a fogyasztási adók csökkentésével az alapvető termékeken), illetve az ingyenes társadalombiztosítás kiterjesztésével.

Rovatok