Index Vakbarát Hírportál

Afrikai sertéspestises vaddisznót találtak

2018. április 23., hétfő 09:39

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján afrikai sertéspestissel fertőződött meg egy vaddisznó, aminek a tetemét a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén találták meg.

A betegség emberre nem veszélyes, viszont komoly gazdasági károkat okozhat, ha átterjed a házi sertésekre. Egyelőre viszont a sertéshús és húskészítmények is biztonsággal fogyaszthatóak az országban a hatóság közleménye szerint.

A hatóság kijelölte többek között a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatok lebonyolítását, valamint az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte. Fontos, hogy a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki. A továbbiakban az állategészségügyi hatóság szakemberei elvégzik a fertőzött területen tartott valamennyi házisertés állományban az állatok összeírását is. Ennek során azt is ellenőrizni fogják, hogy a sertéseket olyan módon tartják-e, amely megakadályozza a vaddisznókkal való érintkezést.

További fontos előírás, hogy a fertőzött területen található állattartó helyekről az Európai Unió más tagállamaiba vagy ún. harmadik országba nem lehet sertést szállítani, emellett egyéb esetekben is a hatóság előzetes engedélyéhez kötött a kiszállítás. 

Az afrikai sertéspestis nemcsak fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek, valamint a vaddisznók mozgása révén is igen gyorsan továbbterjedhet. Ráadásul a vírus környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége igen nagy, hónapokig, bizonyos esetekben akár évekig is fertőzőképes marad.

A Nébih arra kéri az állattartókat, hogy akadályozzák meg, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek, és ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

Rovatok