Index Vakbarát Hírportál

Nem kísérleteznek tovább az alapjövedelemmel Finnországban

2018. április 23., hétfő 21:24

Nem hosszabbítja meg a finn kormány a 2017 elején indult, kétéves alapjövedelem-kísérletet – írja a Guardian. Az év végéig még utalják a havi 560 eurót a kísérlet 2000 résztvevőjének, de 2019. január 1-től nem lesz több ingyenpénz Finnországban. 

A kísérletben 2000 véletlenszerűen kiválasztott munkanélküli finn kapta minden hónapban a nagyjából 170 ezer forintnak megfelelő összeget, bármilyen feltétel nélkül. Az összegről a juttatásban részesülőknek nem kell elszámolniuk, de mellette más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának. Viszont ha akarnak, vállalhatnak munkát anélkül, hogy elvesztenék az alapjövedelmet. Az összeg arra nem elég, hogy abból megéljenek azok, akik kapják, de a finn kormány abban reménykedett, hogy a juttatás csökkentheti a stresszt a munkakeresők körében, és egyszerűsítheti a jóléti rendszert. 

A program pár hónappal az indulása után ígéretesnek tűnt, például négy hónappal az indulás után több résztvevő számolt be arról, hogy már nem idegeskedik annyit. Ennek ellenére a finn társadalombiztosítási intézet, a Kela bejelentette: leállítják a programot, és inkább a célzott szociális programok fejlesztésén dolgoznak tovább. 

Mindez viszont nem biztos, hogy azt jelenti, hogy az alapjövedelem mint ötlet elbukott. Legalábbis így gondolja a  programon dolgozó egyik szakértő, Olli Kangas, a turkui egyetem professzora, aki a finn televízióban azt mondta_ szerinte két év nem elég idő arra, hogy bármilyen következtetést levonjanak arról, működne-e nagyobb léptékben az alapjövedelem. 

Rovatok