Index Vakbarát Hírportál

Több ország is kitiltotta a magyar sertést

2018. április 26., csütörtök 08:31

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis (AFP) miatt Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

A tiltás nem regionális, hanem egész Magyarország területére szól, és minden magyar exportőrre vonatkozik. Egyedül Szingapúrral tudtak megegyezni arról, hogy ha nem találnak újabb fertőzött állatokat, akkor a Hevesen kívüli régiók húsüzemei előtt újra megnyílik a piac.

Az ázsiai vevők kiesése elég érzékenyen érinti a magyar húsfeldolgozókat, ugyanis az utóbbi években Japán lett az egyik fő piacuk, ahonnan az árbevételük negyede származott, de Tajvannal és Dél-Koreával is sokat kereskedtek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte, hogy ha házi sertésekben diagnosztizálják a pestist, akkor a fertőzés helyétől számított három kilométeres sugarú körben védőkörzetet, tíz kilométeres sugarúban pedig megfigyelési körzetet kell kialakítani. A védőkörzetben a hatósági állatorvosnak minden sertéstartó gazdaságot fel kell keresnie, és ellenőriznie kell, hogy van-e fertőzött állat.

Rovatok