Index Vakbarát Hírportál

Újabb országok tiltották ki a magyar sertést

2018. április 27., péntek 08:58

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Belarusz és Dél-Afrika is lezárta határait a magyar sertésáruk előtt - írja a Magyar Idők.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, a magyar ágazati szereplőknek leginkább Szerbia kiesése fog fájni, ugyanis minden tizedik sertés Szerbián keresztül hagyta el az országot, és ezek az állatok a jövőben a belföldi piacot terhelik majd.

Az ázsiai vevők kiesése is érzékenyen érinti a magyar húsfeldolgozókat, ugyanis az utóbbi években Japán lett az egyik fő piacuk, ahonnan az árbevételük negyede származott, de Tajvannal és Dél-Koreával is sokat kereskedtek.

Kiss azt is elmondta, hogy nem érte váratlanul a hazai ágazati szereplőket a Nébih bejelentése, miszerint afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében. A sertéstartók már jó ideje készültek erre az eshetőségre. A háztáji méretű gazdaságokat kivéve Kiss elmondása alapján minden telep maximálisan megfelel a higiéniai előírásoknak, így kizárt, hogy az állatok elkapják a vírust.

"Arról kell meggyőznünk a belpiaci fogyasztókat és a külföldi partnereinket is, hogy az uniós előírásokat betartva olyan garanciákat tudunk biztosítani – akár egyedi nyomon követéssel –, amellyel garantálni tudjuk az állatok, illetve a húsáruk mentességét" - mondta Kiss.

Rovatok