Index Vakbarát Hírportál

Trump elhalasztja a védővámokat

2018. május 1., kedd 07:40

Donald Trump amerikai elnök harminc nappal elhalasztotta az Európai Uniót, Kanadát és Mexikót érintő védővámok bevezetéséről szóló döntést, írja az MTI.

Az acél-, és alumíniumipari termékekre kivetett védővámokat Washington a tervek szerint május elsejétől vezette volna be, de a Fehér ház közleménye szerint a határidőt átmenetileg június elsejéig meghosszabbították.

 "A kormányzat harminc nappal meghosszabbította a Kanadával, Mexikóval és az Európai Unióval folytatott tárgyalások idejét" - olvasható a közleményben, amely leszögezte azt is, hogy Washington a továbbiakban is minden tárgyaláson kiemelt figyelmet szentel majd az amerikai nemzetbiztonsági érdekek megvédésének.    

Donald Trump márciusban jelentette be, hogy az importált acéltermékekre 25 százalékos, az alumíniumra pedig 10 százalékos védővámot vet ki. A védővámok alól azonban azonnal átmeneti időre mentesítette Kanadát és Mexikót, majd március végén - szintén átmeneti időre - az Európai Uniót is. Ennek az átmeneti periódusnak a határideje járt le május elsején.

A Fehér Ház bejelentette ugyanakkor, hogy véglegesítette a szabadkereskedelmi egyezményt Dél-Koreával, és "elvi megállapodásra" jutott Argentínával, Brazíliával és Ausztráliával. A megállapodások részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Rovatok