Index Vakbarát Hírportál

A világ legforgalmasabb nemzetközi repülőjárata helyett vonat is mehetne

2018. május 4., péntek 11:37

Új legforgalmasabb nemzetközi repülőjáratot jelentett be az OAG Aviation alapján a BBC.  A Hong Kong - Tajpej szakasz  volt eddig a rekorder, de az idén februárig tartó 12 hónap alatt Szingapúr és Kuala Lumpur közt 30 537 repülő közlekedett, amivel átvették a vezetést.

Ez nagyjából napi 87 járatot jelent, és több mint négymillió utast. A csaknem 300 kilométeres út egyébként repülővel 65 perces, ami nem sok, ezért időről időre felröppennek tervek arra, hogy érdemesebb lenne vasúton szállítani inkább ezt a rengeteg embert a két város közt. Jelenleg repülő nélkül tömegközlekedéssel nagyjából hat óra alatt lehet eljutni egyik városból a másikba.

A repülők átlagosan 75 százalékos töltöttséggel mentek, ami a légiközlekedésben nem számít igazán jónak, nagy lehet ott a verseny a légitársaságok közt pillanatnyilag vagy esetleg csak sokan félretervezhették a kapacitásaikat.

A szingapúri fapados Scoot légitársaság volt a legpontosabb, a maláj Malaysian Airlines késett a legtöbbet a vonalon a vizsgált időszakban. Egyébként három nagy cég uralja ezt a vonalat, az Air Asia, a Malaysian Airlines és a SilkAir elviszi a teljes forgalom csaknem felét.  

Még érdekesebb, hogy ez csak a legforgalmasabb nemzetközi szakasz, az abszolút legforgalmasabb légiközlekedési szakasz egy belföldi járat Dél-Koreában. Szöul és Jeju (Quelpart) nyaralósziget között nagyjából 65 ezer repülő közlekedett, ami nagyjából napi 180 járatot jelent, kis túlzással egyenletesebben elosztva olyan gyakran járhatnának a repülők ott, mint Budapesten a 4-6 villamos.  

(Borítókép:  Charles Pertwee/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok