Index Vakbarát Hírportál

Hitte volna? A startupvilágot is érdemes Mészáros Lőrincékre bízni

2018. május 4., péntek 10:33 | aznap frissítve

Megvannak a legújabb Jeremie-pályázat nyertesei. Igyekeztünk összeszedni az információkat, állítólag a Mészáros Lőrinc-közeli MKB, illetve Takarékbank, valamint Hernádi Zsolt és Csányi Sándor is a nyertesek között van. Vagyis egészen pontosan azok, akiket három hónapja – pusztán az indulói névsort látva – megjósolt számunkra a piac.

Publikus eredményhirdetés még nem történt, de mivel a nyerteseket már értesítették, jó eséllyel pontosan felmérhető, hogy kik nyerték az MFB 75 milliárd forintos legújabb Jeremie-körét. Ez az a program, amikor a magánbefektetők jelentős közösségi forrást kapnak ahhoz, hogy ígéretes startupokba fektessenek.

Nyolcból hét. Ekkora találati aránnyal jósolták meg három hónapja számunkra kockázatkezelési szakemberek, hogy kiket fog a zsűri kihozni győztesnek. Az egyetlen meglepetés a Finatech nevű cég, a többieket végig befutóként kezelte a szakma.

Ismerős győztesek

Ábécésorrendben mi a következő befutókról hallottunk

NER a startup-világban is

Pár versenyzőt eleve kizártak. A zsűrizésben voltak ugyan objektív pontszámok is, de a szöveges pályázati elemekre adott szubjektív elemek (befektetési politika, kommunikáció, döntéshozatal) döntöttek el a sorrendet.

Hogy a nyilvánvalóan lobbierő alapján kiosztott pénzek mennyire segítik a nemzeti prioritások alapján kiemelt ágazatokat, a hazai informatikai piacot, az okos városok koncepciót, az agrárágazatot, a fejlett járműveket, a fenntartható környezetet és az intelligens technológiát, hát, azt majd meglátjuk.

Az eredményeket olvasva visszacsengett a NER-világ egyik legfontosabb üzletemberétől hallott gondolatsor. A nagyvállalkozó hosszasan ecsetelte, mekkora érdem, hogy végre nem a multik diktálnak, kiépülhet a nemzeti tőkésosztály, a tőzsdén keresztül sok magyar állampolgár is részesülhet az új nemzeti vállalatok sikeréből.

A szabad versenyre bazírozó fenntartásaimat mindössze egyetlen esetben osztotta, amikor azzal egyetértett, hogy a startup-ökoszisztémát ki kellene hagyni a politikai bizalmi alapon működő ágazatok sorából. Ez most aligha sikerült. 

(Borítókép:  Hernádi Zsolt a és Garancsi István a Gombaszögi Nyári Táborban Krasznahorkaváralján 2013. július 18-án - f otó: Komka Péter / MTI)

Rovatok