Index Vakbarát Hírportál

Már két dollármilliárdosa van Magyarországnak

2018. május 5., szombat 09:39

Mészáros Lőrinc valószínűleg Magyarország leggazdagabb emberévé vált, írja a G7. Számításaik szerint a leköszönő felcsúti polgármesternek és családjának csak részvényben legalább akkora vagyona van, mint amekkora az OTP-vezér Csányi Sándor teljes vagyona. Vagyis két dollármilliárdosa lehet Magyarországnak.

Mészárosék ismert vagyona azután ugrott meg hirtelen, hogy a volt gázszerelő  bejelentette: a Konzum PE Magántőkealap teljes egészében az ő, illetve felesége tulajdona. A tőkealapnak pedig jelentős részesedése van az eddig is a felcsúti vállalkozóhoz kötött tőzsdei birodalom nagyobb cégeiben.

Ez nem akkora meglepetés, eddig is lehetett sejteni, azonban a Konzum PE pontos tulajdonosi viszonyai eddig nem voltak ismertek, mert nem volt kötelező nyilvánosságra hozni őket. A tőkealapot kezelő Konzum Nyrt. most is csak azért számolhatott be róla, mert Mészárosék megengedték.

Ez alapján a G7 úgy kalkulált, hogy a felcsúti polgármester és családja közvetve, vagy közvetlenül az Opus Nyrt. közel 70, a Konzum Nyrt. 60, továbbá az Appeninn Nyrt. 37 százalékát birtokolja. A tegnapi záróárfolyamon pedig ezek együttes értéke nagyjából 208 milliárd forint.

Ebben azonban még nincsen benne az a részvénycsomag, amit egyes cégeinek átadásáért kap majd Mészáros Lőrinc az Opus Nyrt-től. A még februári információk alapján a pakettért 100-130 millió további részvényt kap, amelyek most 70-90 milliárd forintot érnek. Tehát Mészároséknak 

csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér.

Ráadásul a részvényekben lévő vagyon még mindig csak egy része a Mészáros család vagyonának. A két legfontosabb, állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégét, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kord Kft-t például csak részben engedi át a 70-90 milliárdos részvénypakettért a kormányközeli vállalkozó, írja a G7.. Mindkét vállalat 49 százalékát megtartja, ami a fenti tranzakció alapján szintén tízmilliárdokat érhet. A földekről, magántőkealapokról, focicsapatokról, ingóságokról és külföldi vállalkozásokról pedig még csak szó sem volt.

Az eddigi leggazdagabb magyarnak tartott Csányi Sándor vagyonát tavaly a Fobes 294,3 milliárd forintra becsülte. Nagyon valószínű, hogy Orbán barátja ennél már most jobban áll, pedig 2010-ben százmillió körüli vagyona lehetett, míg 2015-ben még csak 8,4 milliárdnál tartott.

Rovatok