Index Vakbarát Hírportál

Kisütött a nap, beindult a balatoni ingatlanpiac

2018. május 7., hétfő 14:01 | aznap frissítve

Ahogy jön a jó idő és a nyár, megélénkült a kereslet a balatoni nyaralók piacán - írja közleményében az Otthon Centrum. Élénk az érdeklődés a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon. Az érdeklődők nagyobb része vízparti, vízpart közeli, amennyiben anyagi forrásai engedi, új építésű társasházakat szeretne venni, amelyek négyzetméterára a fővárosi új építésű lakásokéval nagyjából megegyezik, azaz

Nagy az érdeklődés, ezért a tóparti és új építésű nyaralók árai akár 10 százaléknál is jobban emelkedhetnek a következő hónapokban. Balatonfüred és Siófok a legkeresettebb, itt épül a legtöbb új apartman-projekt. Az Otthon Centrum új lakás piaci felmérése szerint a két városban összesen 28 projektben több, mint 900 lakás építése van folyamatban. Siófokon 17 projektben, mintegy 700 lakás építése zajlik. Az északi parton, Balatonfüreden 11 beruházás van folyamatban, összesen 210 lakással. 

Kisebb az érdeklődés a nyugati medencében, emiatt itt az árak is alacsonyabbak. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, mint a keleti medencében, miközben Budapestről időben csak 30 perccel kell többet utazni vonattal vagy autóval.  Akadnak fejlesztések a nyugati medencében is, de jellemzően kevesebb és alacsonyabb lakásszámban, elsősorban a déli part nagyobb településein, városaiban, a tóparton vagy közvetlen közelében. 

A használt ingatlanok piacán a legfelkapottabb város továbbra is Siófok és Balatonfüred. A két városban a legmagasabbak az ingatlanárak, jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint). A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek.

A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára és a legtöbb településen 150 ezer Ft/m2 az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén, ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

A társasházi lakások tömegesen csak a tópart három legnagyobb városában Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő. Itt azonban a családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tapasztalható az utóbbi hónapokban. Amíg Siófokon és Füreden 400 ezer Ft/m2 fajlagos áron már lehetett lakást vásárolni, addig Keszthelyen mindössze 200 ezer Ft/m2 volt az átlagár az idei év első négy hónapjának adatai alapján.

Az árnövekedés mértéke a társasházi és a kertes házaknál is a keleti medencében a nagyobb: a központi településeken akár a 20-30 százalékot is meghaladta az elmúlt egy évben, addig a fővárostól távolabb eső, kisebb településeken, a növekedés mértéke egy számjegyű maradt.

2018 első negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrum kínálatában.

A part menti felkapott üdülőhelyeken jellemzően 21-35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok: az első negyedév során értékesített 2-4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók. De 3 millió forint alatt is volt nyaraló adás-vétel a Balaton környékén is, igaz a vízparttól messze. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok