Index Vakbarát Hírportál

Óriási mélygarázst épít a Liget alá Tiborcz volt üzlettársa

2018. május 10., csütörtök 15:25

A Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinc körével is üzletelő West Hungária Bau Kft. építhet mélygarázst a Városliget alá 6 milliárd forintból - írja a G7.hu. A mélygarázs  15 méter mély lesz, 4 szintes és 800 autó tud majd benne parkolni, hogy a vezetőik és utasaik kiélvezhessék a Liget Projekt nyújtotta élményeket, vagy valami ilyesmi.

A tervek szerint Lesznek külön beállók motorosoknak, mozgássérülteknek, illetve az elektromos autóknak is. Emellett a talaj és az első parkolószint között kialakítanak még egy nulladik szintet, aminek csak a negyedét építik be,  itt lesznek a kerékpártárolók és itt lesz egy öltözőblokk is. De azért a legtöbb helyen autók lesznek. 

A mélygarázs alapterülete majdnem 30 ezer négyzetméter lesz,

ennek úgy 80-90 százalékát foglalják majd el a parkoló kocsik. közbeszerzési dokumentumban külön hangsúlyozzák, hogy növényzet és építmény nincs a tervezési határon belül, ami azért furcsa, mert mindez a Ligetben van, ugye, ami ugye tele van fákkal. Különösen az a rész, ahová a tervek szerint a garázs kerül, az Olof Palme és a Dvořák sétány találkozásánál. 

A WHB már jó ideje elég eredményesen szerepel különböző közbeszerzéseken, ez a cég újította fel a Várkert Bazárt, építette az új MTK Stadiont és a vizes vb óriás ugrótornyát is. De mélygarázsépítésben is van tapasztalatuk, ők építenek például éppen mélygarázst a József Nádor téren és a Millenáris alá is. Ezek viszont mind kisebbek lesznek, mint a Liget alá tervezett garázskomplexum.

A cég onnan is ismert, hogy részben a WHB tulajdonába került Mészáros Lőrinc üzlettársától, Szijj Lászlótól a Magyar Építő Zrt. nevű, többek között a Puskás Arénán is dolgozó cég, és hogy ennek a cégcsoportnak adta el annak idején Tiborcz István az OLAF szerint csalásgyanúsan milliárdokat elnyerő Eliosban való részesedését. 

A Városliget Zrt. az Indexhez eljuttatott közleményében megjegyzi, hogy


a Városliget 35 százaléka nem zöld, hanem betonnal, kővel burkolt felület. Ilyen rész volt az Ötvenhatosok terén lévő parkoló is, ahol most a Liget projektnek köszönhetően egy vonzó múzeumi épület, a Néprajzi Múzeum épülhet fel, itt kap helyet a szóban forgó mélygarázs, a fennmaradó részt pedig visszakapja a park, sétánnyal és jelentős zöldfelülettel. A Városliget peremén az elkövetkezendő években összesen három mélygarázst építenek: a Dózsa György úton 800, az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton pedig 350 férőhelyes földalatti parkoló nyeli majd el a parkba nem illő autókat. Ennek a megoldásnak köszönhetően tisztul a levegő, nő a Városliget növényzetének várható élettartama, ugyanakkor csökken a zajterhelés, biztonságosabbá válik a gyalogos és kerékpáros közlekedés.

Rovatok