Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat kaszáltak uniós támogatásból a legnagyobb zöldbárók

2018. május 14., hétfő 12:54

A nagybirtokosokat eddig leginkább hizlaló uniós területalapú támogatások visszaszorulása ellenére alig csökkent az általuk kapott támogatások végösszege – derül ki a K-Monitor összesítéséből, ami a legnagyobb magyar agrárbárók tavalyi teljesítményét dolgozza fel. 

A magyar részarány az EU teljes agrárköltségvetésében 3,19 százalék, a hazai mezőgazdaság kibocsátása azonban csak 2,1 százaléka az EU-nak, vagyis Magyarország jócskán profitál a rendszerből – legalábbis egyelőre, a következő uniós ciklusban elvileg megvágják az agrártámogatásokat. 

Tavaly is jelentős összeget, összesen 561 milliárd 211 millió forintot osztottak ki, bár ez 12,7 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb összeget, 158 milliárd 296 millió forintot területalapú támogatásként (SAPS) fizették ki. 124 milliárd 456 millió forintot fizettek ki a környezetterhelés csökkentése után járó zöldítés jogcímén, ami valamelyest kompenzálta a nagy földbirtokosokat a területalapú csökkenéséért. 

A támogatási összeg jelentős része a korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a legtöbbet kapó tized tagjaihoz került, itt olyan szereplőket találunk, mint Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Leisztinger Tamás, vagy Simicska Lajos.

A legnagyobb szereplők cégbirodalmai által bezsebelt összegek alakulásáról részletes ábrákat az eredeti cikkben talál. 

Rovatok