Index Vakbarát Hírportál

Bemutatta új minisztériumát Palkovics László

2018. május 14., hétfő 13:32

Palkovics László, az előző Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára nemcsak miniszter lett, de egy teljesen új minisztériumot is kapott, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. A miniszterjelölt ezt mutatta be az Országgyűlés gazdasági, illetve kulturális bizottságának. A meghallgatáson sok minden kiderült, csak pontosan az nem, hogy az új minisztérium mit is fog csinálni, mit vesz el más minisztériumoktól, és mit hagy másoknál. 

Annyiban Palkovics mindenképpen igyekezett a technológiai és innovációs elithez csatlakozni, hogy ahelyett, hogy elmondaná, mit is fog csinálni, egy amolyan TED-előadást tartott a világ és Magyarország nagy kihívásairól. Egy teljesen olvashatatlanul teleírt powerpointtal kiegészítve beszélt például az öregedésről, a városiasodásról, a robotizációról és ennek munkaerőpiaci vonzatairól, ahogy a magyar gazdaság elmúlt harminc évéről is tartott egy zanzásított összefoglalót. 

A miniszterjelölt ezután tért rá arra, hogyan is épül majd fel az új minisztérium, ami első ránézésre nagyon széles mandátummal rendelkezhet. A tárca öt külön államtitkárságból fog állni, és már az is megvan, hogy melyiket ki vezetheti:

Ez alapján látszik, hogy az új minisztérium átveszi a fejlesztési minisztérium feladatainak nagy részét, viszont azokat – legalábbis azok egy jelentős részét – új emberekre bízza. 

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok