Index Vakbarát Hírportál

Évtizedeken át tiltott módon támogatták az Airbust, milliárdos kártérítés jöhet

2018. május 15., kedd 19:55

Az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi kártérítést is követelhet, miután a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kimondta: az Európai Unió nem szüntette be az Airbus repülőgépgyártó cégnek nyújtott tiltott állami támogatásokat. Fellebbezésre már nincs lehetőség, írta az MTI.

Az Európai Bizottság 2016 őszén fellebbezte meg a WTO döntését, amely szerint az európai kormányok kölcsönök formájában évtizedeken át tiltott állami támogatást nyújtottak az Airbusnak. A WTO kedden igazat adott Washingtonnak abban, hogy az uniós szubvenciók több milliárd dolláros kárt okoztak a Boeingnek a szélestörzsű gépek piacán az elmaradt profitok miatt, ugyanakkor elvetette azokat az amerikai érveket, amelyek szerint ez a keskenytörzsű repülőgépek piacára is igaz.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos ígéretet tett rá, hogy eleget fognak tenni a WTO előírásainak, és biztosítják a határozat teljes körű érvényesítését. Ezzel párhuzamosan a Boeing ellen is hasonló eljárás folyik a WTO előtt, az Európai Unió ugyanis azzal vádolja a vállalatot, hogy a WTO szabályaival nem összeegyeztethető támogatást kapott az amerikai kormányzattól.

Ebben az ügyben az idei év második felében vagy 2019 elején várható döntés. A WTO határozatai mindössze ajánlásokat tartalmaznak, a vitarendezési testületnek nincs joga ilyen ügyekben szankciókat kiszabni. A világ két legnagyobb repülőgépgyártójának kereskedelmi vitája 14 éve tart.

Rovatok