Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály is elmondta, mit tervez

2018. május 15., kedd 15:08 | öt éve frissítve

Kedden folytatódott a leendő miniszterek meghallgatása a parlamenti bizottságokban, Varga Mihály is beszélt terveiről. A Portfolio beszámolója alapján sok újdonság nem hangzott el a választások előtti interjúkhoz képest, de kiderült például, hogy Varga minisztériumában két helyen lesz személyi változás, bár azt még nem árulta el, kiket érint. 

Varga Mihály az új ciklusban már pénzügyminiszter lesz (nemzetgazdasági miniszter helyett), ugyanis visszaváltoztatják a tárca nevét, de a feladata nem változik. Varga beszédében a versenyképesség növelését, a vállalkozások támogatását, a közterhek további csökkentését, a stabil bankrendszert és a teljes foglalkoztatottságot emelte ki célként a következő évekre. A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban szerinte pozitívak a kilátások – ezzel kapcsolatban a független szakértőknek már több kételye van

A GDP-arányos adóterhelés Varga Mihály szerint csökkenni fog idővel, úgy becslik, 2022-re 35,5 százalék lesz az adócentralizáció mértéke. Az adóbevallásokkal kapcsolatban elmondta, a cél, hogy a jövőben az adóhivatal minden adatot feldolgozzon. Az eddigi adópolitika nagyjából változatlanul megmarad, általános áfacsökkentést nem terveznek, az egyszámjegyű szja viszont reméli, hogy megvalósulhat a ciklus folyamán. A családi adókedvezmény természetesen marad, 2019-től növekszik a két gyerek után felvehető összeg.

Egy képviselői kérdésekre adott válaszban a miniszter megemlített egy újdonságot: "augusztusban elkezdünk egy újfajta munkaerőpiaci programot, ami 2019-ig fog futni. Németországihoz hasonló program lesz. A munkaerőhivatalban dolgozókat képezzük arra, hogyan kell a munkanélküliekkel személyre szabottan foglalkozni" - mondta. 

Végül kiderült az is, hogy az államtitkári karban lesz két személyi változás, erről később fog részleteket elárulni. A beszámoló után 10-2 arányban megszavazták pénzügyminiszternek Vargát. 

Rovatok