Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos munkavédelmi programot indít a kormány

2018. május 16., szerda 15:26

3,8 milliárd forintból programot indít a kormány a munkavédelmi tudatosság növelésére - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén szerdán Budapesten.

Az államtitkár tájékoztatása szerint több száz milliárd forintra, egyes becslések szerint ezer milliárdos nagyságrendűre tehetők a munkavédelmi utasítások be nem tartásából eredő károk. Magyarországon a fekete gazdaság részaránya húsz százalék körül van, és a költségvetésből finanszírozott programok célja egyebek mellett ennek csökkentése.

Miután az ország közel áll a teljes foglalkoztatáshoz, érdemes odafigyelni arra, hogy a dolgozók hosszú távon munkaképesek maradjanak - tette hozzá Simon. A Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt forrásaiból többek között a munkavédelmi és munkaügyi tananyagok fejlesztését, konferenciák és kampányok szervezését támogatják. A hatósági munkát műszerek és gépjárművek beszerzésével, informatikai fejlesztésekkel segítik a program keretében.

A munkaügyi hatóság által ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket tavaly, és az üzemi balesetek száma is nagyon magas volt

Rovatok