Index Vakbarát Hírportál

A milliárdosok egy évtizede: Vietnam jött fel, Görögország és Venezuela bukott

2018. május 22., kedd 23:06

Évente két számjegyű százalékkal nő dollárban is a leggazdagabbak vagyona. Az elmúlt évtizedben szinte minden földrész belehúzott, de a legjobban Ázsia, sajnos a legkevésbé pedig éppen Európa. Az országok közül Vietnam és Mauritius a győztesek között menetel, Görögország és Venezuela pedig a sor végén kullog.

Létezik egy évenként összeállított tanulmány, a World Wealth Report, amely globálisan igyekszik számba venni a dollármilliomosok és a dollármilliárdosok körét.

A magyar privátbanki szolgáltatásokat rendszeresen elemző Blochamps Capital Kft. tavaszi elemzésében erre a riportra is hivatkozik, amikor a privátbanki vagyonok globális változását mutatja be.

Itt tartunk most

A tanulmány szerint 2017-ben

Ebben a körben összesen 215 ezer milliárd dolláros összvagyont becsült a kiadvány.

Tíz év gazdagéknál

A 2007 és 2017 közötti időszak sok ország életében valóságos robbanást hozott. Nyilván az alacsony bázis is közrejátszott abban, hogy egyes országokban rendkívüli mértékben megnőttek a vagyonok. Így például Vietnamban (210 százalékos gyarapodás), Mauritiusban (195 százalék), Etiópiában (190 százalék) és Kínában (190 százalék), de az indiai, indonéz, a Sri Lanka-i, vagy akár az uruguayi növekedés is ehhez közelített.

Bukottak

A másik végletet azok az országok jelentik, ahol a makrogazdaság kiábrándítóan teljesített és a leggazdagabbakat is komoly érvágást szenvedtek el. Ilyen volt Venezuela, ahol a milliárdosok vagyona is felére apadt, illetve Görögország, ahol a vagyonok harmada úszott el.

A 2008-as pénzügyi és ingatlanválság minden negatív következményét magában foglaló vizsgálati időszak több európai országban (Olaszország, Spanyolország, Portugália és Nagy-Britannia) csak stagnálást állapított meg.

Nálunk

Végül a Blochamps becslése szerint Magyarországon nagyjából 2005 és 2018 között duplázódott meg a dollármilliomosok (vagyis mai árfolyamon a legalább 268 millió forinttal rendelkezők) száma, 2005-ben 8625 főre becsülte a cég ezen kör tagjainak számát, legfrissebb becslésében pedig már 16778 főre.

Rovatok