Index Vakbarát Hírportál

A nyugati babák popsiján is az Iszlám Állam gazdagodik

2018. május 22., kedd 20:56

Az Iszlám Állam terrorszervezet több százezer dolláros bevételre tesz szert Afganisztánban a babahintőpor alapanyagául szolgáló zsírkő (talkum) illegális bányászatából - közölte a Global Witness (GW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet.

Az afgán bányászati minisztérium adatai szerint az idén márciusig mintegy 500 ezer tonna zsírkövet (más néven talkot, vagy talkumot) exportáltak illegálisan az országból – adta hírül az MTI. Ezt az ásványt széles körben használják, de a legpuhább ásványnak is tartott zsírkő legismertebb felhasználási területe a babahintőpor előállítása.

Mindenre jó

A talk az ásványi keménység origója, vagyis a legpuhább ásvány. Ez ugyan mai ismereteink szerint már nem teljesen igaz, de tény, hogy amikor Friedrich Mohs, a modern ásványtan megalapítója kétszáz évvel ezelőtt felállította az ásványok keménységét sorba rendező skáláját, a zsírkő kapta az 1-es osztályzatot, a gyémánt a 10-est, és MKohs e kettő között helyezte el valamennyi ásvány keménységét.

A rendkívül értékes anyagot azóta sok mindenre használja mindenféle ágazat, így a festékipar, az élelmiszeripar, de legfőképpen a kozmetika, mert úgy magas a nedvszívó-képessége, hogy a felülete nem kellemetlen, nem kemény (kifejezetten kényelmes a babák számára).

Pakisztán a transzfer

A félmillió tonna illegális afgán ásvány nagy része állítólag Pakisztánba kerül, ahonnan tovább exportálják az Egyesült Államokba, de jut belőle bőven az Európai Unióba is.

A mit sem sejtő amerikai és európai fogyasztók tudtukon kívül támogatják a szélsőséges csoportokat Afganisztánban"

- mondta Nick Donovan, a Global Witness kampányigazgatója az importok szigorúbb ellenőrzését követelve.

A drágakövek és ásványok bányászata, az egymással is hadakozó radikális iszlamista felkelők egyik fő bevételi forrásának számít. A bányák főleg Nangarhar tartományban találhatók, ebben a Pakisztánnal határos tartományban hatalmas zsírkő, kromit és márvány lelőhelyek vannak, s a tartomány nem utolsó sorban a főbb csempészútvonalakon fekszik, amelyeken kábítószerek mellett más illegális áruk is áramolnak.

Mindig találnak partnert

Az Iszlám Állam, amikor még jelentősebb bevételei voltak (rablásokból, támogatásokból, emberrablások váltságdíjából) akkor viszonylag jelentős bevételt szerzett olaj és műkincs-kereskedelemből is. Az iraki és szíriai műkincsek, illetve olajkutak megdézsmálása önmagában nem lett volna elegendő, de vélhetően részben török útvonalakon keresztül, valamiképpen mindig megtalálta az áru az útját a fizetőképes vevőkhöz.

A bevétel mérsékelt, de sok katonát finanszíroz

A GW szerint bár nehezen felmérhető az Iszlám Államnak a nagarhari bányászatból származó bevétele, ésszerű becslések alapján több százezer dolláros összegről lehet szó. A jogvédő szervezet hozzáteszi, hogy ez elsőre nem tűnik nagy összegnek, ugyanakkor figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok szerint az Iszlám Állam hozzávetőleg 2000 harcossal rendelkezik a tartományban, már jelentős bevételi forrásnak számít.

Rovatok