Index Vakbarát Hírportál

Tovább zuhant szerdán a török líra

2018. május 23., szerda 13:13

Szerdán három, egy hét alatt pedig már összesen kilenc százalékkal gyengült a török líra a dollárral és az euróval szemben – írja az MTI.

Berat Albayrak energiaipari miniszter, Recep Tayyip Erdogan elnök veje a helyi médiában szerdán "Törökország elleni összehangolt pénzpiaci támadásról" beszélt. Ugyanakkor valójában arról van szó, hogy Erdogan gyakorlatilag megtiltotta a kamatok emelését a helyi bankoknak és a jegybankra is egyre nagyobb nyomást gyakorol.

EZZEL A HOZZÁÁLLÁSSAL TÖRÖKORSZÁG A SZAKADÉK FELÉ ARASZOL, ÉS EGY EGYÉRTELMŰEN NEM FENNTARTHATÓ PÁLYÁN MOZOG.

Mivel a kamatemelés nem engedélyezett, a gazdaságot övező egyensúlytalanság a líra árfolyamának gyengülésén keresztül jelenik meg. 

A líra a dollárral egy hónap alatt több mint 17 százalékot gyengült és 27 százalékkal áll év eleji árfolyama alatt. Az euróval szemben egy hónap alatt 13 százalékos a gyengülés, idén pedig eddig 24 százalékos az összesített gyengülés.

Törökországban a gazdaság idén várhatóan 3-4 százalékkal bővül, a munkanélküliség viszonylag alacsony. Az államadósság 30 százalékos szintje is rekord alacsony, a GDP 30 százalékánál is kisebb. Valójában azonban az elmúlt évek török növekedése hitelből zajlott, méghozzá dollárhitelből, ami miatt az ország gazdasága erősen ki van téve az olyan nemzetközi pénzpiaci hatásoknak, mint amilyen most az amerikai jegybank kamatemelése. A török gazdaság bajairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A Fed kamatemélését és a feltörekvő piacok szenvedését a forint is megérezte, és bár az euróval szemben nem jutott el hétfői - negatív rekordnak számító - 320-as szintre, de szerdán is eléggé meggyengült, az árfolyam 319,5 eurónál is járt. A forintgyengülésről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok