Index Vakbarát Hírportál

Egyre többet keres a trafikellátó monopólium

2018. május 28., hétfő 15:45

Elég jól hoz a konyhára a tulajdonosainak az Országos Dohányboltellátó Kft., vagyis az a cég, amelytől pályázat nélkül megkapta az összes dohánybolt ellátásának monopóliumát. A 24.hu nézte meg a cég idei beszámolóját, amely szerint a cég tulajdonosai 3,4 milliárd forint osztalékot vettek ki, vagyis a 2017-ben összehozott 3,6 milliárd forintos nyereséget majdnem teljes egészében kiosztják maguknak a tulajdonosok. 

És kik ezek a tulajdonosok? A dohányboltellátó a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Kft. tulajdonában van, ez utóbbinak a címére is van bejegyezve a kft. A Tabán Trafik tulajdonosa pedig Sánta János, aki annyira jóban van a trafikrendszer átalakítását kitaláló és levezénylő Lázár Jánossal, hogy Lázár rendszeresen kikéri a véleményét, sőt, a trafiktörvény az EU-nak megküldött verzióját konkrétan Sánta laptopján írták. Arról, hogy Sánta Jánosnak és fiának, Sánta Jánosnak milyen a dohányipari érdekeltségei vannak, milyen a viszonyuk Lázárral és, hogy mennyit nyertek a trafiktörvénnyel, itt írtunk bővebben

A trafikellátó monopólium (amelynek azért nem mindig működött zökkenőmentesen a rendszere) tavaly 25 milliárddal, 543 milliárd forintra növelte az árbevételét. De nem mondhatja senki, hogy nem adott vissza a cég az államnak, amely ehhez a bevételhez juttatja: a dohányboltellátó a mérlege szerint 127 millió forint adót fizetett és 210 millió forintot adott a társasági adójából a látvány-csapatsportoknak tao-támogatásként.

(Borítókép:  Az Országos Dohányboltellátó Kft. logisztikai központja Vecsésen 2015. december 9-én. - f otó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok