Index Vakbarát Hírportál

Finn ételrendelő app jön Budapestre

2018. május 29., kedd 14:55

Már Budapesten is elérhető a Finnországból indult ételrendelő szolgáltatás, a Wolt. Kezdetben Pesten, a körút által határolt területen indul a kiszállítás, az első héten közel 20 étteremmel. Az éttermek száma és a kiszállítási terület folyamatosan növekedni fog az igényeknek megfelelően a terv szerint - derül ki a Wolt közleményéből.

A Wolt elérhető számítógépről és okostelefonról is, alkalmazás formájában. Finnországban a kezdetekkor kevesebb mint egy év alatt 130 ezer felhasználó és 500 étterem csatlakozott a Wolthoz. Miki Kuusi ügyvezető és társalapító 2016-ban, 26 évesen felkerült a Forbes magazin 30 sikeres fiatal 30 alatt listájára tech kategóriában, egy másik társalapító Elias Aalto pedig Apple Design Award díjban részesült.

Kuusi szerint Budapest kitűnően alkalmas a terjeszkedésre, azt várják, hogy olyan éttermek is elkezdenek majd kiszállítani, amik eddig csak helyben szolgálták ki a vendégeiket. Kuusi állítása azért is érdekes, mert fél éven belül a Wolt az ötödik hasonló alkalmazás, ami megjelentik a budapesti piacon (háromról ebben a cikkben írtunk, és a Netpincér Go május elején indult).

A felület fejlesztése Finnországból valósul meg, viszont a helyi marketing, az itteni éttermekkel való kapcsolattartás és a futárok irányítása mind-mind a magyar csapat feladata. Szintén helyben működik majd egy ügyfélszolgálat, akik az appon keresztül nyitvatartási időben élő chat kapcsolaton keresztül segítik a felhasználókat, az éttermeket és a futárokat is. A felhasználó megrendelése után rögtön láthatja, milyen járművel és mennyi idő alatt fogja a futár kiszállítani a rendelését. Ez után minden lépést valós időben követhet végig az applikáció által küldött értesítéseken keresztül vagy oda belépve, és még az is látható a térképen, hol jár éppen a futár.

A Wolt futárai a kiszállítást vegyesen biciklivel, robogóval és autóval is végzik. Helyszíntől függően választja ki a rendszer, melyik rendelés teljesítésére épp milyen jármű a leginkább alkalmas. Ennek az algoritmus-vezérelt kiszállítási rendszernek köszönhető, hogy az átlagos szállítási idő 30 perc körül mozog. A kiszállítási díj az étteremtől való távolság függvénye, 499 Ft-os alapdíjról indul.

A Wolt mögött több nagy nevű befektető is áll. Köztük van például a Skype-alapító Niklas Zennström, aki ügyvezetőként a nulláról 300 millió felhasználóig futtatta fel a videóhívást biztosító szolgáltatást. Ugyancsak a befektetők táborát erősítik a Nokia elnökségi tagjai Risto Siilasmaa és Ilkka Paananen.

A budapesti ételfutár-piacról itt írtunk korábban. 

Rovatok