Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Képesek vagyunk akaratunk szerint hajlítani a valóságot

2018. május 29., kedd 11:41

Minden kornak megvannak a maga kihívásai, ezekre akkor születnek jó válaszok, ha nem érjük be annyival, hogy egyszerűen követjük a dolgok logikáját, mondta Orbán Viktor az Ericsson székházának avatóján.

"Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani. Politikusként ebben látom az innováció lényegét."

Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, de időnként már mer magyarul is gondolkodni. "Ezt láthatjuk a migrációs politikában, a határvédelemben, a külpolitikában. Van egy egyedülálló észjárásunk. Másképpen értjük meg a világot, mint mások" - mondta Orbán Viktor az Ericsson székházának avatóján.

A magyar miniszterelnök szerint a magyar tudósokról Amerikában azt mondták, hogy a Marsról érkeztek. "Lehet hogy onnan érkeztek, de a Földet kell jobbá tennünk." 

Több mint kétszáz évvel ezelőtt stratégiai szövetséget kötöttünk a svédekkel, akkor a világ előtt jártunk. De biztató jeleket látunk most is, a GDP 20 százalékát a digitális gazdaság adta, ez a szektor már most stratégiai jelentőségű Magyarországon. De még rengeteg kkv-ra és mérnökre van szükség.

Orbán szerint a magyar politika vezetőinek meg kell érteniük, hogy aki helyt akar állni a küzdelemben, annak meg tanulnia ezt a digitális világot, "hódítói és nyertesei szeretnénk lenni ennek a világnak". Az az ország, ami ebből kimarad, az hosszú időre lemaradhat. Ezért hozták létre Palkovics László innovációs minisztériumát is, hogy le ne maradjunk a jövőről. 

Amikor a rendszerváltás hajnalán idejött az Ericsson, egyből szoftverfejlesztő központot hoztak létre, Orbán szerint felismerték a magyar szellemet. A korábbi elnök állítólag azt mondta, az Ericsson mindig oda költözik, ahol a tudás van. Magyarországon pedig tudás van. És az új székház is csak néhány lépés távolságra van a legnagyobb magyar egyetemektől.

A Műegyetem és az ELTE közvetlen közelében álló, most átadott Ericsson Házban az irodák mellett az épületben kapott helyet a svéd cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, az ország egyik legnagyobb szerverterme, valamint az Ericsson innovációs műhelye, az Ericsson Garázs is. Ehhez a névhez Orbán külön gratulált a cégnek.

Rovatok