Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd eurós büntetést kaphat a Mercedes

2018. június 1., péntek 21:01

Több milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a német szövetségi kormány a Daimlert, mivel a cég a versenytárs Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányához hasonló szabálytalanságokat követett el, írja az MTI. 

Andreas Scheuer közlekedési miniszter a Daimler vezérigazgatójával, Dieter Zetschével hétfőn folytatott megbeszélésén 3,75 milliárd eurós (1200 milliárd forint) bírságot helyezett kilátásba. Ennek oka, hogy a  szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) gyanúja szerint 750 ezer Mercedest szereltek fel szabálytalanul működő károsanyag-tisztító berendezéssel. Emiatt autónként akár 5000 euróra is megbüntethetik a céget.

A hatóság májusban 6300 kisbusz visszahívására és szervízelésére kötelezte a Kecskeméten gyárat üzemeltető Daimlert. Vizsgálata alapján az 1,6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotoros Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében.

A Daimler nem ért egyet a KBA-val és kész bíróság előtt rendezni a vitát. Azonban együttműködik a hatósággal, és kész az általa jóváhagyott verzióval frissíteni a programot.

A KBA a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatot a Daimlernél, és feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutatott ki több Mercedes-modellnél, amelyekben egy programbeállítás révén a külső hőmérséklet függvényében – hideg időben – csökkenhet a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítménye. A Daimler szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja.

Rovatok