Index Vakbarát Hírportál

A franciák pár napot adtak Trumpnak a vámfeszültség enyhítésére

2018. június 2., szombat 22:00

Elfogadhatatlan, politikai szempontból nem fair, és gazdasági szempontból veszélyes - ezt mondta Bruno Le Maire az Egyesült Államok által kivetett vámokra, amely többek közt az Európai Unióból érkező acélra és alumíniumra vonatkozik. La Maire szerint az USA-nak pár napja van arra, hogy enyhítse a vámok miatti feszültséget, és ne robbantson ki kereskedelmi háborút a szövetségeseivel - idézte a politikust az MTI.

Bruno Le Maire azután nyilatkozott, hogy tanácskozott a hét legfejlettebb országot tömörítő G7 pénzügyminisztereivel egy kanadai üdülőhelyen, Whistlerben, és nyilatkozatában a Reuters szerint G6 plusz 1 néven emlegette a találkozót, utalva az USA vámok miatti elszigeteltségére.

Ez a "G6 csoport" közös nyilatkozatban is csalódottságát fejezte ki az USA vámjaival kapcsolatban, és arra kérték meg Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztert, hogy közvetítse álláspontjukat Donald Trump elnök felé.

Az Európai Unió kész intézkedéseket hozni válaszul az új amerikai acél- és alumíniumvámokra, amelyek az amerikai acélimport 25 százalékát, az alumínium 10 százalékát érinti.

"A labda az amerikai térfélen pattog" - mondta a francia pénzügyminiszter.

Rovatok