Index Vakbarát Hírportál

Diákmunkával harcolna a kormány a munkaerőhiány ellen

2018. június 5., kedd 22:55

Június 18-án indul a nyári diákmunkaprogram, amiben a pénzügyminisztérium a 16 és 25 év közötti fiatalok munkához jutását támogatja, idén először pedig vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek is részt vehetnek benne, ami talán a Balaton-környéki vendéglátás pocsék helyzetén is segíthet egy kicsit – derült ki az RTL híradójából.

Ezeknél a vállalkozásoknál a diákok fizetésének, valamint az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a 75 százalékát megtéríti az állam, a cégeknek csak a fennmaradó bérköltséget és járulékait kell kifizetnie. Maximalizálták a munkaidőt is, a diákok legfeljebb napi 8 órát dolgozhatnak ezeken a területeken.

Emellett az önkormányzatok is támogatást kapnak, az ott dolgozó diákok teljes fizetését a költségvetés állja. Ők legfeljebb 6 órát dolgozhatnak naponta, egy hónap alatt pedig

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csatorna kérdésére elismerte, a munkaerőhiány az oka annak, hogy támogatják a diákmunkát a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban, mint mondta,

ott kell a diákmunkát támogatni állami eszközökkel, ahol egyébként legjobban hasznosul a fiataloknak a munkája.

A legnagyobb diákmunka-közvetítéssel foglalkozó szervezet vezetője ugyanakkor megjegyezte, a nagyobb városokban a diákok most is könnyen találnak munkát, így a program inkább a kisebb településen élőknek segíthet.

A nyári diákmunka támogatására 3 milliárd forintot költenek, amiből akár 30 ezren is munkához juthatnak.

Rovatok