Index Vakbarát Hírportál

Félmillió vendégmunkást fogad be Japán 2025-ig

2018. június 6., szerda 08:48

Japán kormánya úgy döntött, a feszítő munkaerőhiány miatt rengeteg új vendégmunkást fogad be 2025-ig – írja az ABS-CBN. Abe Shinzo miniszterelnök nyilatkozata szerint hamarosan kidolgoznak egy keretrendszert, ami lehetővé teszi, hogy olyan külföldi dolgozók jöhessenek az országba, akiknek a szaktudására leginkább szükség van. 

A koncepció részletei a június közepén várható új gazdaságpolitikai koncepcióban jelennek majd meg, amit várhatóan ősszel fogad el a parlament. Azt már most lehet tudni, hogy a vendégmunkára jelentkezőknek meg kell felelniük olyan képesítéssel, munkatapasztalattal kell rendelkezniük, amiből jelenleg a kelleténél kevesebb van Japánban. A munkaerőhiány leginkább az építőipart, az ápolást, a mezőgazdaságot és a hajógyártást sújtja.

A külföldi dolgozók tervek szerint maximum 5 évig maradhatnának, de azok, akik ezután átmennek egy nyelvi teszten és részt vesznek egy számukra kidolgozott programban, maradhatnak további 5 évet. A családjukat viszont nem vihetik magukkal. A cégeket, akik vendégmunkásokat vesznek fel, arra kötelezi a kormány, hogy segítsenek az illetőnek lakhatást találni és nyelvórákra járni, de a kisebb cégeket ebben támogat majd egy külön erre a célra létrehozott kormányzati szerv.

A korábban nagyon szigorú bevándorláspolitikájáról ismert Japán az utóbbi években már kénytelen volt lazítani ezzel kapcsolatos szabályain, mivel a társadalom rohamosan öregszik, és fogy a munkaerő. 2008-ban még csak 480 ezer, míg 2017-ben már 1,3 millió külföldi dolgozott az országban. A vendégmunkások közel harmada kínai, de sok brazil, vietnami, és fülöp-szigeteki lakost is foglalkoztatnak. A félmillió új vendégmunkásról szóló döntés azért született, mert a munkaerőpiaci helyzet a következő években még rosszabbra fordul a második világháború után született baby boomer generáció a következő években esedékes nyugdíjba vonulásával. 

Rovatok