Index Vakbarát Hírportál

A szerb határ mellett állnak az ország legnagyobbat szakító boltjai

2018. június 6., szerda 09:07

Az ország két, valószínűleg legnagyobb forgalmú szupermarketje meglepő helyen, közvetlenül a szerb határ mellett található – írja a G7. A boltok gyakorlatilag a puszta közepén állnak, a Tompa nevű település szélén, és abból élnek, hogy szerbiai lakosok átjárnak vásárolni ide a közeli Szabadkáról. Megéri nekik, mert a magyar állam visszatéríti nekik az áfát a vásárlásaik után. 

A Határdiszkon Kft. és a Tompaker Kft. döbbenetesen nagy árbevételt produkál, előbbi 7,1, utóbbi 6,9 milliárdos forgalmat bonyolított 2017-ben.

Összehasonlításképp az Aldinál például 1,29 milliárd forint árbevétel jutott egy üzletre tavaly. A tompai boltokban percenként átlagosan 28 ezer forintért értékesítenek árucikkeket. 

A Határ Diszkont a cikk szerint a tompai Szalai család vállalkozása, a mellette lévő Tompaker pedig a tompai Virág János, és a szegedi Faragó Béla tulajdona. Az elmúlt években mindkettő stabilan hozta a 6-8 milliárd forintos árbevételt, adózott eredményük pedig nagyjából 200-400 millió forint között ingadozott, miközben 60-80 főnek adtak munkát.

Rovatok