Index Vakbarát Hírportál

45 milliós bírságot kapott egy tilosban járó ügynökcég

2018. június 8., péntek 11:02

A Magyar Nemzeti Bank 45 millió forintra bírságolta a budapesti Excellent Partnership Hungary Kft.-t bejelentés nélkül folytatott függő ügynöki tevékenység miatt – közölte a jegybank pénteken.

Az MNB a piacfelügyeleti bírság megállapításánál súlyosító körülménynek értékelte, hogy a társaság professzionális, piaci szereplő látszatát keltve, huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. A jegybank 350 ezer forint eljárási bírsággal is sújtotta a társaság képviselőjét, mert nem jelent meg az MNB előtt és ezzel késleltette a piacfelügyeleti eljárás lezárását.

Az MNB megállapította, hogy a társaság függő ügynökként - telefonos és e-mailes megkeresésekkel - magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a londoni székhelyű, határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult Monecor Ltd. befektetési szolgáltató részére. A brit szolgáltató azonban magyarországi függő ügynökét nem jelentette be, emiatt az Excellent Partnership Hungary Kft. nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Arról is beszámoltak, hogy mivel a Monecor Ltd. felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank megkereste az illetékes brit pénzügyi felügyeletet és felhívta a társhatóság figyelmét az ügy miatt a határon átnyúló szolgáltatást végző befektetési szolgáltató függő ügynökéért való felelősségére, valamint arra is, hogy a bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység Magyarországon idén január 1-től bűncselekménynek minősül.

A jegybank közleményében ismételten azt javasolta a befektetőknek, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Rovatok