Index Vakbarát Hírportál

Két hónap alatt el lehet adni a panellakásokat

2018. június 11., hétfő 13:13

Átlagosan több mint egy hónappal gyorsabban el lehet adni a panellakásokat, mint a téglalakásokat, a családi házakat árulóknak pedig több mint kétszer annyit kell várniuk, mint a lakótelepi társaiknak – derült ki az Otthon Centrum közleményéből. Eszerint az országban átlagosan 66 nap alatt lehet vevőt találni a panelekre, míg a téglalakásoknál az átlag 98, a családi házaknál pedig 209 nap.

Attól is sok függ, hogy hol van az adott lakás, Budapest külső kerületeiben például már 56, az agglomerációban pedig 47 nap alatt el lehet adni a lakótelepi lakásokat, a belső kerületekben viszont csak 74 nap alatt lehet vevőt találni. Mindez leginkább az árakkal magyarázható az Otthon Centrum szerint, hogy a peremkerületekben még mindig úgy 4-5 millió forinttal olcsóbbak a panellakások, mint a belvároshoz közelebb. Más városokban a város méretétől függ az, hogy milyen gyorsan kelnek el a panelek: minél kisebb a hely, annál lassabban lehet eladni a panelt. Az 5-25 ezer fős városokban több mint 100 napba is telik, mire vevőt találni, az 25-50 ezer fős városokban is 88 nap alatt lehet eladni az ilyen lakást, az 50 ezer fős vagy nagyobb városokban viszont két hónap alatt megvan az új tulaj.

Az is rövidítheti az eladási időt,akár egy héttel, ha

A téglalakásoknál is hasonló a dinamika, csak a legrövidebb várakozási idő is hosszabb, mint a paneleknél az átlag. Ilyen lakásokat, Budapest belvárosában 100, Budán 104, régiós központokban 105, más nagyvárosokban 81, Budapest külvárosában pedig 77 nap alatt lehet eladni.

Rovatok