Index Vakbarát Hírportál

Szegeden 44 százalékkal emelkedtek az albérletárak

2018. június 12., kedd 13:07

Nem lesz könnyű dolga azoknak a fiataloknak, akik ősszel kezdik az egyetemet, de előtte még találniuk kellene egy albérletet. Az Ingatlan.com elemzése szerint ugyanis nemcsak Budapesten, de más egyetemi városokban is nagyon megemelkedtek az albérletárak az elmúlt egy évben. Míg Budapesten 10 százalékkal lettek drágábbak az albérletek az elmúlt 12 hónapban, addig

Szegeden 44 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak

de Nyíregyházán, Gödöllőn és Pécsett is drágább ma bérelni, mint volt egy évvel ezelőtt. Ennek  az Ingatlan.com szakértője, Balogh László szerint az az oka, hogy ezekben a városokban javultak a munkalehetőségek az elmúlt időszakban, így az egyetemisták mellett a városba munka miatt költözők is megjelentek az albérletpiacon. 

Nem minden városban emelkednek viszont az árak, Győrben például majdnem negyedével lettek olcsóbbak az albérletek, ami Balogh szerint leginkább a kínálat bővülésének köszönhető. A városban rengeteg új lakás épült az elmúlt időben, ami pedig Győrben történik, az akár azt is előrevetítheti, hogy mi várható Budapesten, ha befejeződnek a megkezdett fejlesztések.

A vidéki egyetemi városokban viszont még mindig sokkal olcsóbban lehet lakást bérelni, mint Budapesten, Szegeden például a 44 százalékos emelkedés után is havi 65 ezer forint egy átlagos albérlet ára, míg Pécsett 80, Debrecenben pedig 75 ezer forint egy átlagos bérlakás. 

Rovatok